Insomnija

nesanica
nesanica

nesanica
nesanica

Pod insomnijom podrazumijevamo poremećaj spavanja koji može biti u smislu otežanog uvođenja u san ili u smislu nedovoljnog održavanja sna.Osobe koje loše spavaju su iznurene i ponekad nesposobne za rad.

Kratkotrajni poremećaji spavanja mogu nastati kao posljedica stresnih životnih situacija, akutnih bolesti ili promjene smjena na poslu.

Klinička slika

Pacijenti koji pate od insomnije su napeti, anksiozni, zabrinuti i depresivno raspoloženi.Često govore o tome kako loše spavaju.Opterečeni su svojim zdravstvenim stanjem, pa čak i smrću.Zbog svega ovoga oni pribjegavaju uzimanju različitih lijekova.Ujutro su depresivni, napeti, zabrinuti, razdražljivi.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu sljedećih kriterija: bolesnici se žale na teško uvođenje u san, održavanje sna ili slab kvalitet sna; poremećaj sna se javlja najmanje tri puta nedjeljno u posljednjih mjesec dana; postoji preokupiranost nesanicom; pacijent je pod stresom zbog lošeg kvaliteta sna.

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalno dijagnostički u obzir mogu doći depresija, anksioznost, zloupotreba alkohola i opojnih supstanci, apnea u snu.

LIJEČENJE

Da bi se spavanje poboljšalo, pacijentu treba skrenuti pažnju na važnost relaksacije u večernjim satima.Važno je pridržavati se odlaska u postelju u isto vrijeme kao i ustajanja u isto vrijeme.Dnevno spavanje treba izbjegavati.Pacijentu treba savjetovati da izbjegava kofein i alkohol.Takođe je važno praktikovati dnevno vježbanje.

Treba liječiti ono što je u osnovi psihijatrijskog ili somatskog stanja.Pri tome treba mijenjati medikamente i pronaći najprikladnije.Hipnotici se mogu povremeno koristiti.

Poboljšanje navika spavanja (ne sedativima) je najbolji lijek.

1 Trackback / Pingback

  1. Barbiturati | medicina - health

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.