Giht (ulozi)

Giht
Giht
Giht
Giht

Kod nekih osoba kao konstitucionalnu osobinu nalazimo taloženje urata u hrskavično i vezivno tkivo. Osnova je poremećaj metabolizma nukleoproteida te se stvara višak urata u krvi, a pri tome su i bubrezi oštećeni pa im je smanjena mogućnost odstranjenja urata iz krvi. Ova osnova poremećaja naziva se Diathesis Urica, a bolest koja zbog toga nastaje zove se Giht ili Ulozi. I često je kombinovana sa diabetesom ili opštom lipomatozom.

Kod ovih ljudi talože se urati najčešće u: zglobne hrskavice, zglobne čaure, hrskavicu usne školjke, u kožu ili u bubrege.

Ovo taloženje događa se svremena na vrijeme sa osobinom akutnog pogoršanja stanja pa napadnuti zglob otekne, zacrveni se, a jako je i  bolan. Oko zglobova, u tetivnim ovojnicama i koži se jave čvorovi tophi urici koji su sačinjeni od urata oko kojih se razvija upala.

U zglobnoj čauri takođe se razvija upala, a zglobna hrskavica poprimi konzistenciju i izgled krede pa je bijela, mrvi se i suha je, a nekada i nedostaje. Ove promjene zglobne površine nazivamo Uzure. Sve se događa zbog odlaganja urata u hrskavicu zbog čega ova nekrotizira. Kasnije upalni simptomi nestaju ali oštećenja ostaju.

Najčešće je napadnut metatarzofalangealni zglob nožnog palca (podagra), ali i koljeno (gonagra), zglob šake (cheiragra), rame (omagra). U bubregu moguće je da dođe do taloženja urata u epitelne kanaliće i do razvoja produktivne upale nephrosis urica koja nekad dovede i do smrti.

1 Trackback / Pingback

  1. Pretilost i prekomjerno pijenje uzrok Gihta | Medicina

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.