Mesne prerađevine loše za pankreas

Mesne prerađevine
Mesne prerađevine
Mesne prerađevine
Mesne prerađevine

Mesne prerađevine, poput kobasica, viršli, slanine i drugih suhomesnatih proizvoda, čak i u malim količinama mogu osjetno da povećaju rizik od raka pankreasa, nagovestilo je istraživanje švedskih naučnika.

Tačnije, naučnici švedskog Instituta Karolinska su zaključili da se sa konzumacijom svakih novih 50 grama mesnih prerađevina dnevno, što je otprilike jedna viršla ili kobasica, rizik od raka pankreasa povećava za 19 procenata. To znači da praktikovanje doručka koji, primjera radi, sadrži dvije viršle, rizik od ovog tipa kancera povećava za oko 40 procenata.

Za potrebe nove studije, objavljene u stručnom časopisu British Journal of Cancer, švedski istraživači su analizirali rezultate 11 kliničkih ispitivanja, u kojima je učestvovalo preko 6.600 pacijenata sa rakom pankreasa.

Mesne prerađevine, kao i crveno meso uopšte, ranije su povezane su sa povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Britanski javni zdravstveni sektor ne preporučuje konzumaciju takvih proizvoda u količinama većim od 70 grama dnevno.

U ovom trenutku, stručna javnost nije sigurna da li su sami sastojci mesnih prerađevina direktni uzročnik povećanog rizika, ili je on, zapravo, prisutan zbog povećane tjelesne težine, koja je česta posljedica nezdrave ishrane. Naime, gojaznost je jedan od poznatih faktora rizika za razvoj raka pankreasa. Stoga naučnici ukazuju na neophodnost dodatnih studija.

„Poznato je da crveno meso povećava rizik od raka debelog crijeva, ali nije poznata povezanost sa drugim vrstama kancera“, objasnila je Prof. Suzana Larson, vodeći autor studije. Zato je ona rezultate svog rada nazvala „prilično kontroverznim“. Njena i preporuka njenih kolega, kao i ljekara uopšte, jeste da ljudi treba da izbjegavaju crveno meso, a mesne prerađevine da u potpunosti izbace iz jelovnika.

Međutim, čak i kada je povećan lošom hranom, rizik od raka pankreasa je relativno mali. S druge strane, iako ovaj tip kancera spada u jedan od rijeđih (javlja se kod jednog od 80 ljudi), mogućnost njegovog izlječenja je, nažalost, vrlo ograničena, praktično zanemarljiva. Zato je izbjegavanje vodećih faktora rizika, pored rane dijagnoze, od presudnog značaja za borbu protiv ove bolesti.

Stručnjaci podsjećaju da je pušenje dominatni faktor rizika za nastanak karcinoma pankreasa, a zatim slijede neadekvatna ishrana, starija životna dob, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina, kao i neke bolesti, poput dijabetesa i ciroze jetre.

Jedna od najpoznatijih žrtvi raka pankreasa je Stiv Džobs, direktor kompanije Apple, od koga se svjet u oktobru prošle godine oprostio kao od velikog inovatora i jednog od najvećih industrijalaca modernog doba.

Šta je pankreas?

Pankreas (gušterača) jedna je od najvažnijih žlijezda u ljudskom tijelu, posebna po tome što ima i endokrinu i egzokrinu funkciju (unutrašnje i spoljnje lučenje). Često se kolokvijalno naziva i organom. S jedne strane, ova žlijezda u krv luči insulin i glukagon, pa tako regiluše količinu šećera u krvi, a s druge, lučenjem enzima, učestvuje u hemijskoj razgradnji hrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.