Pojačati borbu protiv lepre

Lepra
Lepra
Lepra
Lepra

Svijetska zdravstvena organizacija (SZO) založila se za veće napore u borbi protiv lepre, upozoravajući da ova bolest opstaje u mnogim zemljama Azijsko-pacifičkog regiona. U oblasti Zapadnog Pacifika, kojom je obuhvaćeno 37 zemalja, svake godine se prijavljuje 5.000 novih slučajeva lepre, upozorava Šin Jung-su, šef SZO za taj region.

Lepra najviše ugrožava Mikroneziju, Maršalska ostrva i Kiribati. U tim zemljama nije ostvaren cilj SZO da se raširenost lepre svede na manje od jednog slučaja na 10.000 stanovnika.

Čak i na Filipinima, koji su zvanično iskorjenili lepru još 1998. godine, svake godine se javi 2.000 novih slučajeva te bolesti, upozorava Šin.

U Indiji od 2006.  svake godine preko 130.000 ljudi obolijeva od lepre, dok se u Brazilu registruje oko 40.000 novih slučajeva godišnje. Šin upozorava da borba na iskorjenjivanju lepre mora da bude dugoročna jer inkubacija kod te bolesti nekad traje i 20 godina.

On ističe da lijekovi i znanje postoje, kao i da suzbijanje lepre ne košta mnogo.

Lepra je zarazno bakterijsko oboljenje poznato već hiljadama godina. Ukoliko se ne liječi, može da ošteti nerve, dovodeći do paralize ekstremiteta i strašne izobličenosti.

Ako se rano otkrije, međutim, lepra se uspješno liječi savremenim medikamentima. SZO od 1995. obezbjeđuje besplatnu terapiju za lepru bilo gdje u svijetu. Po Šinu, glavni problem u iskorjenjivanju ove bolesti je izostanak dugoročne posvećenosti vlada ugroženih zemalja da se taj cilj ostvari.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.