Borovnice i jagode dobri za mozak

Borovnice i jagode dobri za mozak
Borovnice i jagode dobri za mozak

Borovnica i jagoda može da odloži starenje mozga, tvrde naučnici. Oni su otkrili da starenje može da se osloži do dvije i po godine kod žena koje unose dovoljne količine bobičastog voća. Rezultati su dobijeni nakon jednog istraživanja u kojem su učestvovale samo žene, ali isti princip se može primjeniti i na pripadnike jačeg pola.

Stručnjaci vjeruju da su za pozitivne efekte bobičastog voće zaslužni flavonoidi, antioksidansi koji se nalaze u biljkama i koji štite od širokog spektra bolesti.

U američkom istraživanju uzeti su medicinski podaci 121.700 medicinskih sestara između 30 i 55 godina starosti, koje su popunjavale upitnike o svom zdravlju i životnom stilu, od 1976. godine.

Od 1980. ispitanice su popunjavale upitnike na svake četiri godine kako bi se pratila njihova ishrana. Između 1995. i 2001. mjerena je kognitivna funkcija žena starijih od 70 godina, na svake 2 godine.

Rezultati su pokazali da povećana konzumacija borovnica i jagoda usporava pad kognitivne funkcije kod starijih žena. One koje su unosile više bobičastog voća odložile su “starenje mozga” za 2,5 godine.

Autori studije se ograđuju i govore kako ne mogu zaobići mogućnost da su te žene možda i sveukupno vodile zdraviji život, što bi imalo velikog uticaja na rezultate.

Ipak oni su pronašli visok unos flavonoida koji usporavaju mentalni pad u kasnijem životu. “Antioksidansi neutralizuju slobodne radikale, što se pokazalo i u ovoj studiji,” rekla je dr Elizabet Devor.

“Obezbjedili smo prvi jak dokaz da bobičasto voće održava kognitivnu funkciju u kasnijem periodu u životu i to je vrlo značajna informacija.”

“Borovnice okupiraju pažnju naučnika već godinama i one se povezuju sa mnogim pozitivnim efektima na zdravlje ljudi i zdravije starenje,” kaže dr Kerol Brejn, profesirka na Kembridžu.

“Da bi se u njihov uticaj bilo sto posto sigurno, mislim da je potrebno uraditi još preciznija istraživanja; ipak one su bez sumnje zdrave i svakako da ih treba redovno konzumirati.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.