Imunološka baza atopijskih oboljenja

Prema Coombsu i Gellu, imunološki mehanizmi alergijskih reakcija se dijele u 4 tipa, a medijatori koji nastaju u tim reakcijama dovode do oštećenja tkiva i kliničkih manifestacija.

Tipovi alergijskih reakcija, reakcije antigen-antitijelo dešavaju se humoralnim putem, a interakcija antigen-limfocit ćelijama provociranim hipersenzitivitetom (tzv. odloženi).

Postoje 3 varijante humoralne antigen-antitijelo reakcije, 2 varijante se zbivaju u ćelijama a jedna u ekstracelularnom fluidu.

Tip I reakcije

Odvija se pomoću IgE i istovremeno je najinteresantnija za alergologe. U ovom tipu reakcije cirkulirajući bazofili i tkivne mast ćelije koje se nalaze na strateški važnim mjestima oko krvnih sudova, postaju “senzibilisani” vezujući svojim površnim receptorima IgE antitijela.

Stvorena IgE antitijela se reverzibilno vežu ili fiksiraju na površinu mast ćelije i bazofila preko pomenutih receptora (Fc, a koji prihvataju komplement C3 i C4, pa je to sve uključeno u  imunoglobulinske molekule).

Kod neatopičnih osoba samo je 20-50% receptora bazofila i mast ćelija zaposjednuto IgE molekulama, dok je u atopičnih osoba zaposjednuto skoro 100% receptora, što se naziva senzibilizacijom.

Pri kontaktu sa specifičnim alergenom nastupa IgE-antitijelo-alergen interakcija, a kao posljedica nastaje čitava serija biohemijskih reakcija kao: aktivacija metiltransferaze, metilacija fosfolipida, ulazak Ca++ , aktivacija fosfolipid-diacil-glicerolskog ciklusa, itd. Istovremeno će ovo dovesti do fuzije mast ćelijskih granula sa mast ćelijskim membranama, što ima za posljedicu oslobađanje farmakološki aktivnih supstanci kao što je histamin. Ova reakcija je većinom prolazna i reverzibilna, jer mast ćelije i bazofili ne propadaju, pa je i efekat oslobođenih medijatora prolazan.

Nagomilana IgE antitijela su vezana i sa komponentama komplementa i njihova aktivacija alternativnim putevima. U takvih osoba hemijski medijatori iz mast ćelije djeluju preko 6-8 sati od prve antigen stimulacije. Zato se ova faza alergijske reakcije naziva kasna faza koja može trajati 12-48 sati.

Uobičajeni testovi koji se rade na koži zasnovani su na opisanim reakcijama. U osnovi, kod testova se unose male količine ekstrakta: polena, gljivica, prašine ili hrane u kožu pacijenta, intradermalno, skarifikacijom ili ogrebotinom i provocira se reakcija između IgE antitijela na mast ćelijama i antigena. Ako se unese odgovarajući specifični antigen doći će do vezivanja sa antitijelima i reakcije na mast ćelijama, nastat će oslobađanje histamina i drugih vazoaktivnih supstanci što će se manifestovati jačom propustljivošću, dilatacijom krvnih sudova i pozitivnom reakcijom, što se može i mjeriti.

Prototipovi anafilaktičke reakcije ili IgE antitijelima izazvane bolesti su: hunjavica na polen (peludna groznica ili polenoza), koja se manifestuje hipersenzibilnom reakcijom nosa, respiratornog sistema i konjuktiva na polen različitih biljaka, trava, poljskog cvijeća i drveća, hipersenzitivna reakcija na ubod insekata (pčele), urtikarija na hranu i dr.

Tip II reakcije

U alergijskim reakcijama tip II (citotoksična varijanta) smatramo interakciju između antigena i antitijela na površini ćelija koje pripadaju klasi IgG i IgM imunoglobulina, ali reaguju sa antigenom determinantom kao integralnim dijelom sistema komplementa koji dovodi do degradacije zahvaćenih ćelija. U ovaj tip alergijske reakcije spadaju: alergijska reakcija kod unosa inkopatibilne krvi pri transfuzijama, neke hemolitičke anemije i drugo.

Tip III reakcije

Alergijska reakcija tip III ili reakcija preosjetljivosti uzrokovana je imunokompleksima (Arthusov fenomen). Reakcija se dešava u humoralnom prostoru – ekstracelularno uz prisustvo antigena i antitijela. Antigen i antitijelo sa komponentom komplementa formiraju toksična tijela koja su najčešće smještena na ili u organima čija je funkcija filtriranje (bubrezi, pluća), ili se infiltriraju u zid krvnih sudova, osobito sitnih. Kada dođe do aktivacije kaskade komplementa dolazi do oslobađanja biološki aktivnih supstanci, uključujući hemotaktične faktore. Polimorfonuklearni leukociti se raspadaju na mjestu reakcije a nastali proteini i proteolitički enzimi oštećuju tkivo. Smatra se da je bolest imunih kompleksa (reakcija tip III) odgovorna za 90% imunih glomerulonefritisa u humanoj medicini, ali tu spada i serumska bolest, neki perikarditisi i artritisi.

Tip IV reakcije

Alergijska reakcija tip IV je reakcija kasne preosjetljivosti – interakcija antigena sa specifičnim senzibiliziranim T limfocitom. Osnove ove još nisu u potpunosti razjašnjene, ali je jasno da u njoj makrofazi i citotoksične ćelije igraju važnu ulogu. U ovaj tip reakcije spadaju: kontaktni dermatitisi izazvani nekim lijekovima i neke reakcije na plućima, jetri i bubrezima. Tu spadaju tuberkulinska reakcija, granulomatoze pluća, bolesti odbacivanja transplantata i druge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.