Upala suzne vrećice

DACRYOCYSTITIS ACUTA

DACRYOCYSTITIS ACUTA

DACRYOCYSTITIS ACUTA
DACRYOCYSTITIS ACUTA

Dosta je česta akutna upala suzne vrećice koja se javlja 3x češće kod žena. Može nastati poslije dugotrajne upale kapaka. Javlja se i hereditarno i familijarno.

Etiološki – opstrukcija otjecanja suza (promjene na sluznici nosa, smetnje u koštanom kanalu itd.) povrede lica, nosa i orbite, alergijska oboljenja sluznice nosa, upala maksilarnih sinusa, fokalne infekcije i strana tijela u nosu.

  • Opšti simptomi – temperaturu, tresavicu, sedimentaciju, leukocitozu i limfadenitis.
  • Lokalni nalaz: jak otok kapaka. Kapci su zatvoreni, crveni. U području suzne vrećice palpira se bolna oteklina koja fluktuira (gnoj). Cilije su slijepljene i govorimo o dacryocystitis acuta phlegmonosa. Flegmona može perforirati pa nastaje fistula.

Konzervativno liječenje velikih doza antibiotika sistemno i loklanlno. Operativno – incizija i antibiotske trake.

Diferencijalno dijagnostički dolaze u obzir periostitis i periapikalni apsces.

Ne preporuča se sondiranje i proštrcavanje. Moguće su i komplikacije u smislu cellulitis orbitae, panophthalmitis, encephalitis i meningitis.

DACRYOCYSTITIS CHRONICA

DACRYOCYSTITIS CHRONICA
DACRYOCYSTITIS CHRONICA

Ovo oboljenje nastaje uslijed dugotrajnog zastoja u otjecanju suza. U suznim kanalićima obično se nalaze saprofitne bakterije. Kod zastoja suza te bakterije iz saprofitnog stanja prelaze u patogeno i izazivaju gnojnu upalu. Ovo je rijedak primjer kada hronična upala prelazi u akutnu, a ne obratno. Inače, oko je mirno, ali je jako izražena epifora. Ukoliko izvršimo pritisak na vrećicu na suzne tačkice izlazi sluzno-gnojni sadržaj.

U liječenju treba odmah pristupiti prošpricavanju i sondiranju kanala. Suzne kanale ispiramo antibioticima i kortikosteroidima. Ukoliko nemamo efekta, treba izvršiti operativni zahvat (dacryocystorrhinostomia).

DACRYOCYSTITIS NEONATORUM

Upala suzne vrećice kod novorođenčeta se obično u trećoj nedjelji života kada majka primijeti da je dijete nemirno, odbija hranu, iz rasporka se cijedi gnojni sadržaj a trepavice su slijepljene. Pritiskom na suznu vrećicu izlazi gnoj na suzne tačkice.

Uzrok oboljenja je u tome što se nije razvila suzno-nosna komunikacija. Obično se smetnje nalaze u području Hasnerove valvule. Umjesto plike perzistira membrana koja ne dozvoljava otjecanje suza iz oka.

Kod liječenja je potrebno Bowmanovom sondom sondirati kanal i potom, prošpricati otopinom antibiotika i kortikosteroida. S tom intervencijom ne treba žuriti. Treba ordinirati lokalnu terapiju antibiotičnih kapi i masti uz lagahno masiranje područja suzne vrećice. Ukoliko se u roku 6-8 mjeseci stanje ne popravi, potrebno je izvršiti ranije opisane procedure.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.