Vođenje karličnog porođaja

položaj ploda
položaj ploda

Ako se dozvoli vaginalni porođaj kod karličnog stava, porođaju, u svim njegovim fazama, mora da prisustvuje ljekar, po mogućnosti akušer. Kad se karlica ploda rađa preko međice, kod karličnog porođaja treba obavezno uraditi epiziotomiju.
Posle toga treba pustiti da se spontano rode karlica i trup ploda do vrha skapula i onda treba karlicu prihvatiti i samo je pridržavati da se ne remeti porođajni valjak.

Kad se plod rodi do glavice, onda treba pružiti ručnu pomoć prema Brachtu: ljekar plod koji drži za obje trtice i butine prebacuje preko trbuha majke tako da se njegova leđa približavaju trbuhu majke. Na taj način pomaže se defleksija glavice koja u tom momentu prelazi preko međice. Pri tome ne smije da se vrši gruba hiperekstenzija ploda, jer inače on može da se povrijedi. U toku vršenja Brachtovog manevra dozvoljeno je da se iznad simfize preko trbušnog zida vrši lak pritisak na glavicu, koja se poslednja rađa i da se na taj način ubrza njen prelazak preko međice.
Prednosti Brachtovog postupka su u tome što se on izvodi spolja, bez uvlačenja ruku u porođajni kanal, čime se smanjuje opasnost od infekcije porodilje i što se njime ne vrši trakcija za tijelo ploda, te je mogućnost nastajanja povrede minimalna. Brachtov postupak se ne može koristiti kad je u pitanju nenormalna rotacija ploda (kad su leđa pozadi, a brada ispod simfize), zatim kod zadržanih ručica, kod slabih materičnih kontrakcija i ako postoji izvjestan stepen disproporcije između glavice ploda i karlice majke.

Samo ako u slučaju normalnog karličnog porođaja ova metoda ručne pomoći otkaže, treba pristupiti metodi Smellie-Veita. Po ovoj metodi plod koji se rodio do glavice postavi se na podlakticu jedne ruke akušera, čiji se kažiprst i domali prst uvuku u vaginu i stave u vučje jame glavice ploda (fossa canina). Ova ruka ima zadatak ne da vrši trakciju već da pritiskom na vučje jame održava glavicu ploda u fleksiji i olakšava njen izlazak iz porođajnog kanala. Prstima druge ruke rakljasto se preko vrata ploda hvataju njegova ramena i ovom rukom, u stvari, se vrši trakcija, odnosno izvlačenje glavice.
Ukoliko se u toku rađanja glavice ploda, odnosno pružanja ručne pomoći radi dovršenja porođaja jave znaci spazma grlića uterusa, spazam treba kupirati intravenskim davanjem spazmolitika ili preparata atropina i morfina. Ako to ne pomogne, treba pri ruci imati uslove za davanje brze opšte inhalacione ili intravenske anestezije.

Kod nesrazmjere između glavice ploda i karlice majke, bilo da je u pitanju sužena karlica ili krupan plod, kod karličnog stava treba se na vrijeme odlučiti za carski rez. U ovakvoj situaciji nema uslova za vođenje probnog porođaja. Za carski rez treba se utoliko prije odlučiti ukoliko su u pitanju stare prvorotke i žene dugo liječene zbog steriliteta.

položaj ploda
položaj ploda

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.