Poremećaji metabolizma masti na nivou jetre

metabolizam
metabolizam
Metabolizam
Metabolizam

Jetra je veoma važan organ za metabolizam masti. Prije svega bez uredne funkcije jetre nema ni resorpcije masti u kojoj igra odlučujuću ulogu lučenje žuči:

  • žučne kiseline emulguju mast omogućavajući pankreasnoj lipazi da je razloži
  • žučne kiseline omogućavaju apsorpciju masnih kiselina
  • holesterol iz žuči omogućava apsorpciju preko holesterolskih estera
  • masti preko limfe dospijevaju u krvotok u obliku hilomikrija (mono i digliceridi, slobodne masne kiseline i esteri holesterola i fosfolipidi omotani proteinskim omotačem) koje su nepovoljne po organizam pa se brzo moraju odstraniti iz krvi, a dijelom prebaciti u masno tkivo dok manjim ili većim dijelom, zavisno od potrebe organizma za mastima, prebacuju se u jetru gdje se razgrađuju.

Za razlikovanje opstruktivnih procesa od oštećenja parenhima jetre mogu nam poslužiti vrijednosti holesterola i holesterolskih estera.

  • ako holesterol raste, a  holesterolski esteri u normalnim koncentracijama, tada se radi o opstruktivnom procesu
  • ako je koncentracija holesterola normalana, a holesterolski esteri padaju onda se radi o oštećenju jetrenog parenhima

Poremećaji u sekreciji žuči u vidu opstruktivnih procesa daju nedovoljnu resorpciju – steatoreju – avitaminozu liposolubilnih DEKA vitamina.

Preko vrijednosti vitamina odnosno preko simptoma njihove avitaminoze možemo vidjeti kakva je funkcija jetre, pri tome nam je najbolji pokazatelj vitamin K jer se njegove avitaminoze ispoljavaju u produženju protrombinskog vremena, D nije dovoljno izučen, A nije siguran jer se njegova avitaminoza pojavljuje kod velikog broja bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.