Ljekovitost ruzmarina i žalfije

Ljekovitost ruzmarina i žalfije
Ljekovitost ruzmarina i žalfije
Ljekovitost ruzmarina i žalfije
Ljekovitost ruzmarina i žalfije

Iako je današnje tržište preplavljeno raznim kozmetičkim preparatima koji uglavnom sadrže sintetičke materijale, raste potreba za preparatima zasnovanim na biljnim supstancama. Najznačajnija karakteristika biljnih principa je što su dovoljno složeni i raznovrsni da utječu na biološke procese koji se dešavaju u našoj koži, te da je istovremeno i njeguju i hrane. Biljni ekstrati sadrže mnogo vitamina, proteina, antioksidansna i eterična ulja, što im omogućava da se efikasno bore sa mnogim problemima.

Ruzmarin je biljka koja je posebno bila cijenjena kod starih Egipćana, Rimljana i Grka. Potiče od latinske riječi Ros marinus, što u prijevodu znači „morska ruža”. Eterično ulje ruzmarina se dobija destilacijom vodene pare ili maceracijom iz svježih listova. Ruzmarin je važan jer ima pozitivan utjecaj na zdravlje kože i kose, te poboljšava prokrvljenost kože, a koristi se i za masnu kožu, mješovitu kožu, za akne i stariju kožu. Zbog svog antiseptičkog i adstringentnog djelovanja, ekstrakt ruzmarina koristi se u tonicima za njegu masnog tipa kože. On reguliše sekreciju sebuma i čisti kožu, a pripisuje mu se i svojstvo „čistača kože” jer otvara pore i omogućava izlazak nečistoća na njenu površinu. Eterično ulje ruzmarina se koristi i u pastama za zube, šamponima za kosu i losionima protiv opadanja kose.

Žalfija ili Salvia officinalis ima veliku ljekovitu moć. U prošlosti su je nazivali „sveta trava” i „spasonosna žalfija”. U kozmetičkoj industriji koristi se glikolni ekstrakt lista žalfije, koji posjeduje antiseptičke osobine, i učinkovit je u borbi protiv streptokoke i stafilokoke, te protiv gljivičnih infekcija. Pored toga koristi se u kupkama, pastama za zube, dezodoransima, šamponima i za njegu masne kože. Također, aromatično ulje žalfije koristi se u borbi protiv respiratornih inefkcija, herpesa, opadanja kose, celulita, ožiljaka i znojenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.