Anemija najčešće uzrokovana lošom ishranom!

Anemija
Anemija

Da bi se spriječila malokrvnost (anemija), u prehrani treba prevladavaju: iznutrice, pileće i pureće meso, gljive, jaja, riba, mahunarke, sušeno voće, zeleno lisnato povrće.

Koliko puta tjedno pojedete obrok s mesom, ribom, jajima, mahunarkama ili zelenim lisnatim povrćem? Sve ove namirnice sadrže dragocjene količine željeza, tvari koja se u organizam unosi isključivo hranom. Zato se, ako ne jedete dovoljno ovih namirnica, ne čudite ako ste anemični.

Procjenjuje se da svaka peta osoba u svijetu boluje od anemije koja je izazvana nedostatkom željeza zbog neodgovarajućeg načina prehrane. Hipohromna anemija je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najrasprostranjenije globalno oboljenje.

Željezo sudjeluje u mnogim metaboličkim procesima: u sintezi hemoglobina koji transportira kisik od pluća do svih stanica u organizmu, mioglobina, koji je rezerva kisik u mišićima, mnogih bitnih enzima, a također potpomaže rast i jača otpornost prema infekcijama.

Da bi se na vrijeme prevenirao nedostatak željeza, u prehrani treba dominirati: iznutrice, pileće i pureće meso, gljive, jaja, riba, mahunarke, rotkvice, luk orašasti i sušeno voće, sjemenke, zeleno lisnato povrće. Namirnice koje sadrže bakar, kao što su sir, žumanjak, morski plodovi, jetra, cjelovite žitarice, povrće zelene boje, marelice, trešnje i sušene smokve, pomažu u apsorpciji željeza.

Pored individualnih svojstava hrane, na apsorpciju također utječu i pol, uzrast, fiziološko stanje, kao i rezerve željeza u organizmu. Zbog većih potreba, žene apsorbiraju veći postotak željeza iz hrane od muškaraca, kao i djeca u odnosu na odrasle, i trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu.

Integralne žitarice, recimo, dobar su izvor željeza, ali ih ne treba jesti istodobno s ostalim namirnicama koje sadrže ovaj mineral.

Vitamin C

Uporaba namirnica sa dosta vitamina C potiče apsorpciju željeza, pa se preporuča da se uz obrok popije čaša cijeđenog soka od naranče ili da se uzimaju suplementi ovog vitamina, do dva grama na dan. Recimo, 100 mg vitamina C uzetog uz obrok povećava apsorpciju željeza i do 100 posto. Možete koristiti i limun i peršun uz jela bogata željezom.

Sirup

Narendati pola kilograma jabuka, pola kilograma cikle i pola kilograma mrkve. Kad odstoji preko noći, ocijediti i dodati pola kilograma meda. Uzimati po jednu jušnu ​​žlicu tri puta na dan.

Kopriva

Salata od mlade koprive sa sokom od limuna i maslinovim uljem opopravlja krvnu sliku. U borbi protiv anemije odličan napitak predstavlja čaj od koprive. Žličicu listova koprive prelijte s 200 ml kipuće vode i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj procijedite i pijte dok je mlak. Preporučena doza je tri šalice dnevno.

Cvekla

Koristi se za čišćenje organizma od toksina, a sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Ovaj vitamin sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a njegov nedostatak može dovesti do jedne vrste anemije. Zato je cikla jedan od najboljih prirodnih lijekova za anemiju.

Suplementi

Ukoliko unos željeza putem hrane nije dovoljan, mogu se uzimatiti suplementi. Najbolje je da to bude između obroka, na prazan želudac, dva do tri puta dnevno tijekom tri mjeseca u ukupnim dozama do 100 mg. Kao dodaci koriste se vitamini B kompleksa (B6, B12, folna kiselina) i vitamin C. Najbolje efekte je pokazao Cobalamin (mecobalamin). Cobalamin predstavlja aktivnu formu vitamina B12 (za razliku od cijanokobalamina i hidroksikobalamina koji trpe transformaciju u jetri).

Loše kombinacije

Jednolična prehrana, pretjerana uporaba alkohola i kave, vegetarijanstvo, nepravilno provođenje posta, drastične dijete za mršavljenje, izbjegavanje svježeg voća i povrća povećavaju mogućnost za pojavu anemije.

Kombiniranje namirnica bogatih željezom s mlijekom i mliječnim proizvodima treba izbjegavati. Najbolje je da svaki obrok sadrži ribu, meso ili perad, kao i vitamin C. Također, treba provoditi što više vremena na svježem zraku i pješačiti najmanje jedan sat tijekom dana.

Vegetarijanci bi trebali povećati sadržaj biljnih namirnica s tamnozelenim listovima, graha i cjelovitih žitarica, i više vitamina C.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.