Oštećenje bubrega povezano sa komplikacijama u trudnoći - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Trudnoća

Oštećenje bubrega povezano sa komplikacijama u trudnoći

Žene koje su imale prethodna oštećenja bubrega izložene su većem riziku od razvoja komplikacija u trudnoći, ukazuje nova studija provedena u SAD-u na gotovo 25.000 žena.

Naime, žene koje su prethodno pretrpjele akutnu ozljedu bubrega (akutno zatajenje bubrega) izložene su tijekom trudnoće većem riziku od razvoja preeklampsije, češće su prijevremeno rađale, a njihova djeca su imala manju masu od očekivane za gestacijsku dob.

Rizik od preeklampsije bio je šest puta veći.

Prema mišljenju stručnjaka, buduća istraživanja bi trebala utvrditi zašto su žene s prethodnim oštećenjem bubrega izložene većem riziku od razvoja komplikacija u trudnoći te kako se te komplikacije mogu spriječiti.

Preeklampsija

Preeklampsija se javlja u oko 7% trudnica, u oko 2/3 slučajeva bolest nastaje u prvoj trudnoći. Karakterističan je i smanjen protok krvi na razini posteljice što dovodi do zastoja u rastu djeteta. Ostali simptomi bolesti su: napetost u rukama i nogama, bol u gornjem dijelu abdomena desno, bol u žličici, mučnina, povraćanje, glavobolja, mentalna konfuzija, smetnje vida u obliku svjetlucanja, zamagljenja pa i potpuna sljepoća. Liječi se lijekovima za snižavanje tlaka, a u slučaju prijeteće eklampsije i magnezijevim sulfatom.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>