Biološke reakcije se s vrlo visokim postotkom sigurnosti mogu koristiti kao dopunske mjere za dokazivanje rane trudnoće.

One se baziraju na činjenici da čupice horiona već u početku trudnoće, odnosno odmah po usadivanju oplođene jaju stanice u deciduu, luče velike količine koriogonadotropinom koji je vrlo blizak po djelovanju gonadostimulinu B iz prednjeg režnja hipofize.

Iz organizma trudnice eliminira se preko bubrega, te ga ima u velikim količinama u njenoj mokraći: Ako se pokusnim životinjama ubrizga mokraća trudnice, onda će se učinak korionskog gonadctropina ispoljiti na njihovim spolnim žlijezdama.

Na jajnicima ženki pokusnih životinja, pod djelovanjem koriogonadotropinom sazrijevaju jajne stanice i nastaje ovulacija. Kod mužjaka nastupa provocirana spermatogeneza.

Ašajm- Zondekova reakcija

Prva, prije svih pronađena reakcija danas ima samo povijesni značaj. Izvodi se na mišicama, kojima se ubrizgava izvjesna količina mokraće određene žene. Poslije 72 sata otvori se prednji trbušni zid, pronađu i pod povećalom promatraju unutarnji spolni organi životinja. Obično se za jedan ogled koristi po pet ženki. Ako se na jajnicima pronađu točkasta krvarenja, to je znak daje pod djelovanjem gonadostimulina stvorenih u Čupić trudnice i izručenih preko bubrega putem njene mokraće izazvana ovulacija, odnosno daje žena trudna. Naizgled nepromijenjeni jajnici znak su odsustva korionskog gonadotropina, odnosno negativne reakcije.

Friedman reakcija

Ovo je modifikacija Ašajm-Zodekove reakcije i ona pripada povijesti. Zečicama koje nisu parene, teškim oko 1200 g, duže vrijeme odvojenim od mužjaka, u usnu venu ubrizga se 10 ml fitrovane prve jutarnje mokraće. Dva dana kasnije otvara se trbuh zečice i promatraju se jajnici. Ako na njima postoje točkasta krvarenja, znači da je došlo do ovulacije, odnosno da je riječ o trudnoći žene čija je mokraća upotrebljena. Ovom Fridmanovom reakcijom možemo i kvantitativno izračunati količinu koriogonadotropinom, koristeći za ogled nekoliko životinja iu različitim razblazenja mokraće ispitivane žene. Ovakva kvantitativna reakcija koristi se za određivanje količine gonadotropina pri sumnji na grozdastu molu i horionepiteliom. Od svih bioloških reakcija za dokazivanje trudnoće Fridmanova je najpouzdanija.

Hogbenov test

Hogbenov test se izvodi na ženkama žaba, kojima se u limfnu kesu na leđima ubrizga l do 2 ml prve jutarnje mokraće žene. Ako je žena trudna, kod žaba će doći do provocirane ovulacije, tj. žaba će početi u nizu izbacuje jajne stanice vidljive golim okom, koje se inače u proljeće viđaju u ustajalim vodama i nazivaju žabokrečinu. Ova reakcija izvodi se samo na određenoj vrsti žaba (Xenopus levis), koja živi u Africi, pa ju je teško čuvati kod nas. Zbog toga se ova reakcija relativno rijetko izvodi.

 Gali-Maininijeva reakcija

Gali-Maininijeva reakcija izvodi se na mužjacima žaba. Njima se u leđnu limfnu kesu ubrizga l do 2 mg prve jutarnje mokraće, pa se l do 2 sata kasnije pipetom iz kloake vadi sadržaj, stavlja na staklenu pločicu i promatra pod mikroskopom. Ako je žena trudna, doći će do produciranja i ejakulacije sperme u kloaku, pa će se na mikroskopskom polju vidjeti veliki broj spermija. Prednost ove reakcije je u tome, što može da se izvodi i na domaćim žabama, što je jednostavna i jeftina i što je relativno pouzdana, jer u visokom postotku daje točne rezultate. Značajna prednost je i činjenica da se rezultati dobivaju vrlo brzo, za svega l do 2 sata po ubrizgavanju mokraće.

Biološki testovi trudnoće koriste se samo za dokazivanje rane trudnoće, iako su vrlo pouzdane, one ne daju 100% točne rezultate te se mora i kod njih računati s izvjesnim, doduše vrlo malim postotkom pogrešnih rezultata. Pri tome se može raditi o pozitivno i negativno pogrešnim rezultatima.

Rezultati

Lažno pozitivni – žena nije trudna, a rezultat reakcije je pozitivan. Biološke reakcije trudnoće pozitivne su kad god u maternici nema vitalno tkivo korionske čupica. Prema tome, one su pozitivne i kod grozdaste mole i horionepitelioma. Zato se biološke reakcije trudnoće koriste iu dijagnostici ovih oboljenja. I kod jedne i kod druge bolesti u maternici žene postoje čupice koje su degenerirane, ali su vitalne, iu mnogo većim količinama nego kod normalne trudnoće luče koriogonadotropinom.

Lažno negativni rezultati – postoji trudnoća a biološka reakcija ostaje negativna. Zbog postojanja malog postotka pogrešnih rezultata, na temelju nalaza dobivenih korištenjem bioloških reakcija, ne smije se postaviti ili odbaciti dijagnoza trudnoće. Zato se, osim bioloških testova, u sumnjivim slučajevima treba prije svega osloniti na kliničko promatranje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.