U momentu ovulacije koja se po pravilu dešava u sredini ovarijalnog ciklusa, iz sazrelog folikula zajedno sa folikulinskom tečnošću u trbušnu duplju biva izbačena i jajna ćelija.

Na mjestu prskanja zida folikula na površini jajnika otvaraju se fini krvni sudovi iz kojih nastaje lako krvarenje, uglavnom prema šupljini folikula, koja se djelimično ispunjava krvnim ugruškom.

Istovremeno, neznatna količina krvi, nešto više od nekoliko kapi, dospije i u duplju male karlice ne izazivajući nikakve značajnije simptome.

Žuto tijelo

Krvni ugrušak, nastao na mjestu ovulacije, zatvara otvor na prsnutom folikulu, čija se ivica, odmah po ovulaciji, uvrće unutra. Na taj način iz prsnutog folikula nastaće žuto tijelo, koje ima svojstvo žlijezde sa unutrašnjim lučenjem. Ovo tijelo u samom početku, zbog obilja crvenog krvnog pigmenta, ima crvenu boju i zbog toga se naziva corpus rubrum.
Uskoro zatim, pod dejstvom luteinizirajućeg (LH), odnosno ICSH hormona kako ga nazivaju američki autori, ovo tijelo podlježe luteinizaciji, te postaje pravo žuto tijelo – corpus luteum:

  • Zrnaste ćelije folikula umnožavaju se diobama, ispunjavaju šupljinu prsnutog folikula i zajedno sa ćelijama teke interne fagocitiraju koagulisanu krv i od njenog pigmenta dobijaju žućkastu boju te postaju svijetložute i poliedrične.

Žuto tijelo je žlijezda sa unutrašnjem lučenjem, koja pod uticajem trećeg hormona prednjeg režnja hipofize, luteotropnog hormona, luči progesteron, odnosno hormon žutog tijela.
Ukoliko dođe do trudnoće, žuto tijelo se održava i samo sebe preko progesterona koji luči.

Progesteron

  • Snižava osjetljivost uterusa na spoljne i unutrašnje nadražaje i
  • sprječava kontrakciju njenih mišića,

Na taj način igra važnu ulogu u održavanju trudnoće. Zbog toga se naziva žuto tijelo trudnoće (corpus luteum graviditatis). Ukoliko oplođenje i nidacija oplođenog jajeta izostane, žuto tijelo atrofiše i naziva se žuto tijelo menstruacije (corpus luteum menstruationis).

Luteinizirajući hormon

LH utiče na stvaranje žutog tijela, ali ne i na njegovo odražavanje i aktivnost. Za to se stara treći, takozvani luteotropni hormon LT, koji također luči prednji režanj hipofize i koji je izgleda identičan sa prolaktinom koji otpočinje sekreciju mlijeka u dojkama. Ovaj treći gonadotropni hormon luči se također u prednjem režnju hipofize, i to u drugoj polovini menstruacionog ciklusa, to jest poslije ovulacije i dovodi do lučenja progesterona u žutom tijelu.

Centralno mjesto u hormonskoj funkciji hipofize i ženskih polnih organa pripada hipotalamusu preko koga se neurohumoralnim putem reguliše ova aktivnost. U hipotalamusu postoji takozvani seksualni centar čije nervne ćelije svojom aktivnošću neurohumoralnim putem šalju impulse u vidu RF koji reguliše funkciju lučenja, gonadostimulina u prednjem režnju hipofize. Gonadostimulini, pak, podstiču jajnike na lučenje seksualnih hormona i na ispunjavanje njihovih drugih aktivnosti. Lučenjem seksualnih hormona jajnici, pored ostalog, koordiniraju djelatnost seksualnog centra u hipotalamusu na taj način što velike količine seksualnih hormona inhibiraju, a male stimulišu aktivnost seksualnog centra, a preko njega i prednjeg režnja hipofize.
Kako su sa hipotalamusom i hipofizom u bliskoj funkcionalnoj vezi štitna žlijezda i nadbubrezi, to i ovi endokrini organi mogu imati znatnu ulogu u njihovoj hormonskoj aktivnosti, odnosno u aktivnosti jajnika, a samim tim mogu uticati na odvijanje ovarijalnih i menstrualnih ciklusa.

Pravilno uspostavljeni hormonski odnosi na nivou hipotalamus, hipofiza, jajnik i materica, uz pravilnu funkciju štitne i nadbubrežne žlijezde, osiguravaju normalno odvijanje menstruacionih i ovarijalnih ciklusa u doba polne zrelosti žene.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.