Dejstvom progesterona, promjenjena sluzokoža uterusa u koju se usadila oplođena jajna ćelija. Decidua je u stvari zadebljan endometrijum sa rastresenim vezivom u kome se sreću uvećane, svijetle, poliedrične i vretenaste ćelije sa obilnom citioplazmom koja okružuje jedro. To su takozvane decidualne ćelije, koje su u stromu razmještene u vidu mozaika.

Žlijezde endometrijama

Žlijezde endometrijama su proširenog lumena. Njihove su ivice neravne, često nazupčene, šupljina je ispunjena otpalim apikalnim krajevima cilindričnih ćelija bogatih glikogenom.

Rastresenost endometrijuma i bogatstvo glikogenom treba da obezbjede usađivanje oplođene jajne ćelije i njenu ishranu u prvim danima trudnoće. Prema usađenoj oplođenoj jajnoj ćeliji, odnosno prema začetku, razlikujemo tri dijela decidue.

  • Bazalna decidua (decidua basalis) – Dio na koji naliježe oplođena jajna ćelija. Od nje i od čupastog horiona pri kraju trećeg mjeseca trudnoće nastaje posteljica.
  • Kapsulama decidua (decidua capsularis) – Dio decidue koji obavija začetak prema materičnoj duplji.
  • Parijetalna (prava) decidua (decidua parietalis s. decidua vera) – sav ostali dio decidue koji oblaže unutrašnju površinu uterusa

Sa porastom ovuluma sve se više ispunjava materična šupljina i odiže kapsulama decidua. Pri kraju trećeg mjeseca kada začetak toliko naraste da potpuno ispuni materičnu šupljinu, kapsulama i parijetalna decidua spajaju se jedna sa drugom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.