Pored bioloških, za dokazivanje rane trudnoće koriste se i imunološki testovi.

Imunološki testovi

Horionski gonadotropin je polipeptid, pa posjeduje antigena svojstva. Nisu vezani za životinje, rezultati se dobivaju brzo a testovi su precizni i pouzdani. Njihova tačnost se poklapa sa tačnošću bioloških. Zasnivaju se na dokazivanju prisustva horionskog gonadotropina u mokraći trudnice.

Izvode se na taj nači i što se naročito pripremljeni eritrociti ovce u probnoj suspenziji u epruveti pomješaju sa mokraćom žene.

Eritrociti ovce pripremaju se na taj način što se najprije presvuku sa horionskirn gonadotropinom, a zatim pomješaju sa njegovim antihormonom.  Antihoriogonadotropin reagije sa eritrocitima i aglutinira ih.

Ako ovakvu suspenziju pomješamo sa mokraćom žene dolazi do:

  • Ako žena nije trudna, onda će eritrociti pomješani sa njenom mokraćom da ostanu aglutinisani i da padnu na dno epruvete gradeći tanak, rasprostrt tepih koji homogeno pokriva dno epruvete.
  • Ako je pak žena trudna, onda će se horionski gonadotropin iz njene mokraće spojiti sa antigonadotropinom i neutralisaće njegovo dejstvo u pogledu aglutinacije. Eritrociti u suspenziji se oslobađaju i slobodno talože na dno epruvete gradeći kompaktan sediment oko koga se stvara providan prsten tečnosti.

Pored probne, naročito pripremljene suspenzije, u reakciji se, da bi se povećala njena tačnost, koristi i kontrolna suspenzija u kojoj su eritrociti neobrađeni i stabilizovani. Sa kontrolnom suspenzijom, bilo da je žena gravidna ili ne, ne dolazi do aglutiriacije eritrocita.

Osim opisane imunološke reakcije nazvane „Prepuerin“, dijagnostički test trudnoće, postoje i druge njoj manje ili više slične koje se takode zasnivaju na dokazivanju horiogonadotropina u mokraći žene.

Za sigurnu dijagnozu trudnoće danas se već od pete sedmice trudnoće sa sigurnošću koristi pregled trudnice ultrazvukom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.