Oplođenje podrazumjeva spajanje spermatozoida sa zrelom jajnom ili jajnim ćelijama žene. Preciznije rečeno, oplođenje ili koncepcija podrazumjeva dva sukcesivna procesa koji se u to vrijeme odigravaju u polnim organima žene:

 • impregnaciju – prodiranje spermatozoida u jajnu ćeliju
 • konjugaciju – stapanje jedara spermatozoida i jajne ćelije

Diobe sazrijevanja

U nezreloj jajnoj ćeliji broj hromozoma je diploidan kao i u ostalim ćelijama ljudskog organizma i iznosi 2 puta po 23. Sazrijevanjem jajne ćelije dešava se redukcija broja hromozoma što se ostvaruje diobama sazrjevanja. Ukupno se dešavaju dvije ovakve diobe.

 • Prva dioba sazrjevanja predstavlja mejotičnu diobu pri kojoj nastaju
  • normalna jajna ćelija i
  • polarno tilo –  veoma mala ćelija, sa vrlo oskudnom citoplazmom.

U prvoj diobi prije podjele ćelije ne udvostručuje se broj hromozoma tako da njenom diobom dobijene ćelije imaju haploidan broj hromozoma. Dakle, u prvoj diobi izvršena je redukcija broja hromozoma na polovinu.

 • Druga dioba sazrjevanja odvija se po tipu mitoze pri čemu broj hromozoma ostaje haploidan. Kao njen rezultat proističe malo polarno tijelo sa oskudnom količinom citoplazme i prava zrela jajna ćelija sa haploidnim brojem hromozoma svedenim na polovinu. Ovakva jajna ćelija naziva se gamet. Kada se spoje muška i ženska polna ćelija nastaje oplođena jajna ćelija ili zigot, sa 23 para hromozoma

Iz jajnika ovulacijom oslobođena zrela jajna ćelija još uvijek je okružena ćelijama zrnastog brežuljka i korone radijate. Tek kada dospije u jajovod, prije susreta sa spermatozoidom, jajna ćelija izgubi ovaj ćelijski omotač, i to manje mehaničkim putem, a mnogo više dejstvom enzima. Ovaj proces denidacije, iako nije uslov za oplođenje, ipak se po pravilu dešava prije prodiranja spermatozoida u jajnu ćeliju.

Oplodnja

Sam čin oplodnje odigrava se na sljedeći način.

 • Ovulacijom iz De Grafovog folikula, u trbušnu duplju, dospjelu zrelu jajnu ćeliju prihvataju fimbrije i uvlače je u lumen jajovoda.
 • Ukoliko je tih dana žena imala spolne odnose, u vaginu izliveni spermatozoidi, svojim aktivnim kretanjem, vjerovatno privučeni hemotaksom, a ponekad potpomognuti i aspiracionim pokretima uterusa u momentu kada žena doživljava orgazam, prodiru naviše kroz cerviks u materičnu duplju, a iz nje dalje u lumen jajovoda u susret zreloj jajnoj ćeliji.
 • U jajovodu jajnu ćeliju sreću spermatozoidi, opkole je sa svih strana i nastoje da prodru u nju. To se obično dešava u ampularnom delu jajovoda. Od svih spermatozoida samo jedan uspjeva da probije spoljasnju opnu jajne ćelije i da prodre u nju. Istog momenta spoljna površina ćelije se zgusne, te stvara za ostale spermatozoide neprobojnu membranu. Prilikom prodora u jajnu ćeliju, prema ranijim shvatanjima, rep spermatozoida otpada i ostaje izvan nje, dok po novijim shvatanjima, ne samo glava i vrat, nego i rep spermatozoida dospjeva u jajnu ćeliju.
 • Sadržaj spermatozoida i jedro jajne ćelije se izmješaju, pa se uskoro, poslije relativno kratke faze prividnog mirovanja, oplođena jajna ćelija podjeli na dvije. Kasnijim diobama broj ćelija stalno se udvostručava po geometrijskoj progresiji.

Morula

Na taj način, od oplođene jajne ćelije, koja za sve to vrijeme putuje kroz jajovod, stvara se loptasta formacija, koja pod mikroskopom po izgledu podjseća na kupinu, pa se zato naziva morula (kupina). Ona je sastavljena iz zbijenih ćelija koje se i dalje umnožavaju. Pri tome se veličina cjelokupne formacije ne povećava, nego su novonastale ćelije poslije svake diobe proporcionalno manje od ćelija od kojih postaju. Time je obezbjeđen prolaz oplođene jajne ćelije kroz jajovod. Treba podvući takođe da se diobe oplođene jajne ćelije u početku ne dešavaju odviše brzo. Prva dioba odigrava se tek u toku prva 24 časa. U toku putovanja jajne ćelije kroz jajovod diobe se nastavljaju relativno sporo, tako da oplođena jajna ćelija dospjeva u matericu u stadijumu morule sa otprilike ukupno 12 ćelija. Putovanje oplođene jajne ćelije je pasivno, to jest ne odigrava se njenim aktivnim kretanjem, već nju nosi vodena struja koju stvaraju treplje cilindričnog epitela jajovoda i peristaltički pokreti tuba. Zbog peristaltičkih pokreta kretanje jajne ćelije nije kontinuirano prema materičnoj šupljini već pokazuje znakove kolebanja, to jest, povremeno dolazi i do njenog retrogradnog pomjeranja. Ovo putovanje otprilike traje oko 3 dana, i tada, kroz materično ušće oplođena jajna ćelija dospjeva u materičnu šupljinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.