Plod je naziv za začetak poslije trećeg mjeseca trudnoće kada je organogeneza u potpunosti završena. Plod se razvija relativno brzo u materici. Njegov rast u dužini izračunava se na slijedeći način:

  • dužina = (broj mjeseci)2. Tako se dobija da je začetak od mjesec dana dug l cm, od dva mjeseca 4, od tri 9, od četiri 16, od pet mjeseci 25 cm.
  • dužina ploda = (broj mjeseci) x 5 za plod star šest mjeseci pa nadalje. Tako je plod na kraju šestog lunamog  mjeseca dug 30 cm, sedmog 35, osmog 40, devetog 45 i desetog 50 cm.

Istovremeno, sa rastom u dužinu, plod dobija i u težini, a sa rastom i razvojem ploda u intrauterinom životu postepeno otpočinju u izvjesnoj mjeri i funkcije pojedinih organa ploda.

  • Pri kraju trećeg mjeseca začetak je dugačak 9 cm, a težak 20 g. Svi njegovi organi su formirani, pol je diferenciran, i on po spoljnom izgledu liči na čovjeka.
  • Pri kraju četvrtog mjeseca intrauterinog života plod je dug oko 16 cm, a težak oko 120 g. Plod se pokreće u materici, te trudnica povremeno osjeti njegove pokrete. Ti pokreti su slabi i nekarakteristični, te ih trudnica osjeća kao kretanje crijeva, odnosno kao neku vrstu pretakanja. Tek u kasnijim mjesecima pokreti ploda postaju snažni, tako da ponekad mogu stvarati utisak čak i neprijatnih udara. Pažljivom auskultacijom preko trbušnog zida već mogu da se čuju srčani tonovi ploda. Na koži počinju da se javljaju malje.
  • Na kraju petog mjeseca plod je dug 25 cm, a težak 250 g. Koža ploda je crvena. Potkožno masno tkivo počinje da se razvija. Na prstima nogu i ruku pojavljuju se nokti, a na lobanji prvi začeci kose.
  • Pri kraju šestog mjeseca plod je dug oko 30 cm, a težak oko 650 g. Još uvek je mršav, jer je potkožno masno tkivo nedovoljno razvijeno. Koža mu je pokrivena maljama. Kosa je bolje izrasla.
  • Pri kraju sedmog mjeseca plod je dug 35 cm, a težak od 1000 do 1200 g. Koža mu je jasno crvene boje, smežurana kao u starca. Po život važni organi su relativno dobro razvijeni i dobro funkcionišu. Djete je, u slučaju prijevremenog porođaja, teorijski već sposobno za vanmaterični život. U praksi veoma mali broj takve novorođenčadi, i pored brižljive njege, može da se održi u životu.
  • Pri kraju osmog mjeseca plod je dug oko 40 cm, a težak oko 1500 g. Koža je obrasla maljama, djelimično je pokrivena sirastim mazom. Plod je manje mršav, jer je potkožno masno tkivo razvijenije. Testisi se spuštaju u skrotum. Postoje prilične šanse da se brižljivom njegom takvo novorođenče odneguje i očuva.
  • Pri kraju devetog lunarnog mjeseca plod je dug oko 45 cm, a težak do 2500 g. Turgor na koži je dobar, a koža nije smežurana, jer je potkožno masno tkivo dobro razvijeno. Svi za život važni organi su dobro razvijeni i osposobljeni za normalnu funkciju. Zbog toga se takva novorodenčad uz dobru njegu relativno lako održavaju u životu.
  • Pri kraju desetog lunamog mjeseca plod ima sve karakteristike donesenog novorođenčeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.