Posteljica (placenta) je organ ovuluma koji se stvara krajem trećeg mjeseca iz čupastog horiona i bazalne decidue. U to vrijeme, po implantaciji oplođene jajne ćelije, na mjestu usađivanja, dejstvom enzima ćelija trofoblasta otvaraju se sitne materične vene i stvaraju se najprije male lakune, koje se međusobno spajaju (to su budući intervilozni prostori) i ispunjavaju krvlju iz otvorenih materičnih vena.

Kasnije se u lakunama otvaraju i ogranci arterija i kroz njih se uspostavlja spora cirkulacija krvi. Krv se iz otvorenih arterija izliva u široke intervilozne prostore i postepeno i usporeno struji prema otvorenim materičnim venama, preko kojih se ponovo vraća u krvotok majke. To se dešava u fazi hematotrofne ishrane oplođenog jajeta.

Čupice trofoblasta

Pri usađivanju, čupice trofoblasta prodiru kroz kompaktan sloj decidue i dospjevaju do spongioznog sloja gdje se najveći broj čupica zaustavlja i plovi u lakunama ispunjenim krvlju. To su resorpcione čupice preko kojih se vrši razmjena materija, one plove u lakunama – povijaju se u strujanju krvi. U spongioznu deciduu urasta samo manji broj čupica koje pričvršćuju posteljicu za zid uterusa i koje se zbog toga nazivaju  fiksacione čupice.

Između pojedinih kotiledona od unutrašnje površine uterusa polaze prema posteljici vezivne pregrade ili septa. Danas se smatra da u toku kontrakcija uterusa ne dolazi do zastoja krvotoka u njoj, kao kod spužve po prestanku stezanja pri cjeđenju, već nastaje zatvaranje nekih materičnih vena spolja pa se prekida oticanje venske krvi iz interviloznih prostora. To usporava i otežava oksigenaciju krvi, te se zbog toga u vrijeme trajanja materičnih kontrakcija mogu naći i znaci prolazne patnje ploda.

Pri kraju trudnoće posteljica je najčešće oblika somuna, teška oko 500 gr, sa prečnikom od 16 do 20 cm, debljine u središnom dijelu 2-3 cm. Sastavljena je iz 16 do 20 kotiledona. Strana okrenuta plodu (pars foetalis) pokrivena je amnionom, glatka i sjajna. Sa nje polazi pupčana vrpca. Strana okrenuta materici (pars matema) je režnjevita, tamno crvene boje, glatke površine,

Građa posteljice

Osnovna jedinica posteljice je čupica. Površina čupice je pokrivena jednim redom ćelijske mase u kojoj su, bez jasnih ćelijskih granica, rasijana jedra. Taj sloj naziva se sincicium. Drugi, unutrašnji sloj čupica, sastavljen je iz velikih, svijetlih mnogouglih ćelija, takozvanih Langhansovih ćelija koji je bogato je zastupljen sve do četvrtog mjeseca trudnoće. Od tada ovaj sloj iščezava. Kroz sredinu čupice prolazi krvni kapilar, a između njega i opisanog površinskog sloja čupice nalazi se vezivno tkivo. Zid čupice, u stvari, predstavlja membranu koja razdvaja krvotok majke od krvotoka ploda. Manji broj čupica je urastao u matericu i pričvršćuje posteljicu za matericu. To su fiksacione čupice.

Placenta previa

Posteljica se najčešće razvija na prednjem ili zadnjem zidu tijela uterusa, gdje se obično i usadi oplođena jajna ćelija, a rjeđe prema rogovima. Takvo stanje naziva se normalno usađena posteljica. Desi li se, međutim, da je njena donja ivica manje od 7 cm udaljena od unutrašnjeg ušća, onda se radi o nisko usađenoj posteljici. Posteljica može biti usađena na donjem segmentu uterusa, tj. segmentu koji dilatira u toku porođaja, pa čak može da svojom ivicom dopre do unutrašnjeg ušća ili da ga delimično ili potpuno zatvara. Ponekad, mada izvanredno rijetko, jedan dio posteljice može čak da prođe kroz unutrašnje ušće grlića i da se usadi na sluzokožu cerviksa uterusa. U svakom od ovih slučajeva nisko usađena posteljica se nalazi na putu kojim plod treba da prođe pri svom izlasku iz uterusa u toku porođaja ili abortusa, pa se takva posteljica naziva posteljica prethodnica, odnosno placenta praevia. Ovako usađena posteljica predstavlja veliku opasnost po život majke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.