U trudnoći nastaju mnogobrojne promjene na tjelu i u psihi trudnice. Ove promjene izazvane su kako stvaranjem i razvojem novog bića u materici, tako i pojačanim dejstvom novonastale hormonske situacije u organizmu.

Organizam majke u trudnoći

Organizam majke u cjelini, a posebno srce, pluća, bubrezi i jetra, izloženi su za vrijeme trudnoće naročitom naporu. Zbog toga svi pomenuti organi koriste svoju rezervnu snagu. Ako je rezervna snaga već ranije usljed bolesti i iscrpljenosti istrošena, onda je trudnoća praćena poremećajima koji mogu da zahtjevaju i njeno prekidanje u interesu majke.

  • Pojačana pigmentacija – kod najvećeg broja žena, zapaža se najprije na koži lica, gdje se javljaju takozvane trudničke pjege (chloasma uterinum).
  • Srednja linija između pupka i simfize, linea alba potamni i naziva se tamna linija (linea fusca).
  • Koža dojki lako potamni, areole su jače pigmentisane i šire, bradavice su istaknutije, kao i Montgomerijeve kvržice a masno i žljezdano tkivo dojki se umnožava, te se i dojke znatno uvećavaju. Na pritisak iz njih može da se iscjedi po koja kap kolostruma
  • Spoljni polni organi nabubre i njihova koža postaje, tamnija.
  • Akromegalične pojave kod nekih trudnica (nos nabubri, usnice zadebljaju, zubi izgledaju rjeđi, a brada je unaprijed istaknuta i mesnatija) koje nastaju zbog pojačanog dejstva hormona prednjeg režnja hipofize.
  • Vrat trudnice lako zadebljava, jer se štitna žlezda uvećava.
  • Kod najvećeg broja žena na koži se javljaju rastezi jer se trbuh uvećava koji su, kad su svježi, svjetlo ružičasti,a poslije porođaja postaju sedefastobjeličaste boje.
  • Korpus gravidnog uterusa postaje mekše i uvećava se srazmjerno starosti trudnoće. Razmekšavanje je u početku naročito naglašeno u istmičkom dijelu uterusa i u djelu u koji se usadio začetak.
  • Venski crtež na nogama se pojačava, a često se javljaju i jasno istaknute proširene vene na stidnici i na potkoljenicama. Usljed zastoja u krvotoku mogu se pojaviti otoci na nogama, posebno na potkoljenicama a ponekad on može biti i jedan od znakova graviditetnih toksikoza.

Početak trudnoće

Trudnoća je u početku često praćena gubitkom apetita, osećajem muke, gađenjem, pa čak i povraćanjem. Ovi simptomi se kod najvećeg broja žena javljaju ujutro, a preko dana nestaju. Sa razvojem trudnoće oni iščezavaju. Osim gubitka apetita, kod nekih žena javljaju se znaci depresije, osjećaj punoće u želucu, gorušica, podrigivanje. Mnoge žene u trudnoći osjećaju izvjesne mirise koje osobe oko njih ne zapažaju.  Osim toga, trudnice često imaju prohtjeve za izvjesnim jelima, naročito kiselim.

Uvećana materica u drugoj polovini trudnoće vrši pritisak na crijeva, dijafragmu i krvne sudove u trbuhu. Zato mnoge trudnice pred kraj trudnoće pate od opstipacije i hemoroida. Tome svakako doprinosi i dejstvo progesterona na glatku muskulaturu crijeva, što umanjuje njihov motilitet.

Usljed pritiska na dijafragmu i izvjesne dislokacije srca, može povremeno doći do ubrzanog srčanog rada i osjećaja palpitacije.

Pritisak uvećanog uterusa na uretere i mlitavost njihovih zidova izazvana trudnoćom, stvaraju u drugoj polovini trudnoće povoljne uslove za infekciju mokraćnih puteva i organa. Zato se kod trudnica mogu da jave znaci cistitisa, cistopijelitisa i pijelonefritisa. No i bez pojave infekcije, zbog pritiska gravidne uterusa na bešiku u prvim mjesecima trudnoće, sve dok materica ne izađe iz male karlice, može trudnica da ima tegobe u vidu vrlo čestog nagona na mokrenje.  Sredinom trudnoće ove tegobe nestaju da bi se ponovo pojavile u posljednjem mjesecu, kad se prednjačeći dio ploda spušta u malu karlicu i vrši pritisak na bešiku.

Trajne promjene nakon trudnoće

Poslije porođaja nestaju sve tegobe i veliki broj promjena izazvanih trudnoćom u organizmu žene. Međutim, ima promjena koje ne iščezavaju, i pomoću njih se pri pregledu može ustanoviti da li je jedna žena rađala ili nije.

Dojke

Kod žene koja nije rađala su okrugle i pričvršćene za grudni koš na širokoj bazi, jedre su i čvrste. Bradavice su manje i nježnije, više upolje okrenute a bradavičasto polje je uže.

Kod multipare dojke su mlitavije, opuštene, često vise. Za grudni koš pričvršćene su na užoj bazi, njihove bradavice su krupnije, grublje, više centralno postavljene, bradavičasto polje je tamnije i šire, a Montgomerijeve kvržice istaknutije. Iz dojke žene koja je rađala pritiskom se često može da istisne po koja kap kolostruma, iako nije u graviditetu.

Trbušni zid

Trbušni zid nerotkinje je čvrst, a koža potrbušine jedra i napeta. U žena koje su rađale trbušni zid je mlitaviji, trbušni mišići su razvučeni, a koža potrbušine naborana i sa sedefastim rastezima zaostalim od ranijih trudnoća.

Velike stidne usne

Velike stidne usne u nerotkinje usko su priljubljene jedna uz drugu i zatvaraju u vidu pukotine stidni otvor (rima pudendi). One u potpunosti prekrivaju male stidne usne koje se ispod njih ne vide. Kod rotkinja, pak, velike stidne usne lako zjape, ispod njih strče male stidne usne.

Međica

Međica je visoka i cijela, bez ožiljaka, a kod rotkinja međica je snižena, često sa ožiljcima usljed ranijih rascjepa ili epiziotomije.

Grlić

Grlić u nerotkinje je koničnog oblika, a spoljnje ušće uterusa je kao okrugla jamica i zatvoreno. Kod žena koje su rađale ili su imale prekide odmakle trudnoće grlić je cilindričan, a spoljnje ušće je najčešće poprečno rascjepljeno, ponekad je za vrh prsta uloživo.

Materica je u cjelini u rotkinja nešto veća i teža nego u žena koje nisu rađale.

Žene koje su više puta rodile često pate od proširenih vena, naročito na potkoljenicama i na stidnici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.