Najpouzdaniji znaci zrelosti novorođenčeta su njegova duljina i težina.

Zrelo novorođenče

Zrelo novorođenče je:

 • dugačko preko 48 cm, a
 • teško preko 2500 g.
 • koža je svjetlo ružičasta s dobro izraženim turgor, jer je potkožno masno tkivo dobro razvijeno
 • lanugo dlačice su iščezle s kože novorođenčeta, a zadržale su se samo u predjelu ušiju i eventualno gornjih partija lopatica.
 • kosa je dugačka 2-3 cm,
 • šavovi i fontanele na lubanji su uski.
 • hrskavice nosa i usnih školji su dobro razvijene.
 • nokti prelaze jagodice prstiju
 • sjemenici su spušteni u mošnje, ili velike stidne usne prekrivaju male
 • novorođenče odmah po rođenju živahno kreće ručicama i nožicama i glasno plače.

Nezrelo novorođenče

Nasuprot tome kod nedonoščeta tj nezrelog novorođenčeta

 • duljina je ispod 48 cm, a
 • težina ispod 2500 g.
 • koža mu je crvenkaste boje, sa slabim turgor, naborana, jer potkožno masno tkivo koje se razvija u posljednjim mjesecima intrauterinog života nije stiglo da se u dovoljnoj mjeri razvije
 • malje obično pokrivaju cjelokupnu površinu kože novorođenčeta,
 • kosa mu je kraća,
 • fontanele velike i mekane, a šavovi na lubanji široki
 • hrskavica nosa i usne školjke su slabo razvijene
 • nokti ne prelaze vrhove prstiju.
 • Sjemenici se često nalaze u ingvinalnom kanalu, tj. još se nisu spustili u mošnje, a kod ženskog velike stidne usne su rastavljene i ispod njih strše male stidne usne
 • nedonošče je slabašno, slabije kreće ručicama i nožicama. Ono ne plače dovoljno glasno, već više ječi

Osim toga, mora se znati i činjenica, koja se na prvi pogled ne zapazi, a što je za njegu nedonoščadi izvanredno važno, da su ne samo vanjski već i unutarnji organi nedonesenog, odnosno nezrelog djeteta slabije razvijeni i još nedovoljno pripremljeni za vanmaterični život.

To osobito vrijedi za njegove vitalne centre i reflekse. Tako, npr., Kod nedonoščeta je nedovoljno razvijen centar za termoregulaciju, pa takvo dijete u hladnoj sredini lako gubi tjelesnu toplom, a na visokoj temperaturi se pregrijava. Zato nedonošče zahtijeva posebnu pažnju, kako u pogledu utopljavanja i održavanja određene temperature, tako iu pogledu održavanja određene vlažnosti i koncentracije kisika u sredini koja ga okružuje.

Posebnu opasnost po nedonošče i čest uzrok smrti u prvim satima po rođenju predstavljaju respiratorne smetnje koje nastaju zbog stvaranja hijalinih membrana u plućnim alveolama nedonesenog djeteta uslijed njegove nezrelosti i nepripremljenosti za vanmaterični život.

Isto tako, zbog nedovoljno razvijenog refleksa sisanja ai da bi se izbjeglo njegovo zamaranje pri dojenju, nedonošče treba hraniti žličicom, i to češćim i manjim obrocima nego zrelo i doneseno novorođenče.

Pri njezi i uzgoju nedonoščeta, naročito u prvim danima njegovog života, treba brižljivo voditi računa o asepse i antisepse. Jasno je da je prognoza utoliko povoljnija ukoliko se intrauterino novorođenče duže razvija, odnosno ukoliko je duže nošeno i ukoliko je dostiglo veći stupanj zrelosti. Postoji i podjela iz praktičnih razloga gdje se nedonoščad dijele na imaturus i Prematurus.

 • Imaturus je nedonošče teško do l 000 g,
 • Prematurus preko l 000 g.

Promjeri zrelog novorođenčeta

Glavica novorođenčeta je veliki, čvrst i pravilno okrugao dio njegovog tijela, koji može tijekom poroda, odnosno pri prolasku kroz porođajni kanal, bilo da prednjači ili da se rada posljednja, dovesti do izvjesnih teškoća i zastoja, ukoliko postoji izvjesna nesrazmjer između glavice ploda i zdjelice majke. Za prognozu poroda, prema tome, potrebno je dobro poznavanje zdjelice majke, tj. njenih promjera i mjera, pravilnosti i prostranstva, a isto tako je potrebno poznavanje veličine i pravilnosti glavice ploda, odnosno njenih promjera i mjera.

Glavica ploda

Glavica ploda ima jajolikog oblika. Njezin veći dio predstavlja lubanja koja je sastavljena iz tri parne i jedne neparne kosti. Ove kosti spojene su medu sobom šavovima. Parne kosti su čeone, tjemene i sljepoočne, a neparna je zatiljna kost. Čeone kosti međusobno su spojene čeonim (sutura frontalis), a sa Tjemena kost krunskim šavom (sutura coronaria). Između temenih kostiju i zatiljne kosti nalazi potiljačni šav (sutura lambdoidea). Od potiljačnog šava (sutura lambdoidea), po sredini lubanje, sve do početka čeonog šava (sutura frontalis), između dvije tjemene kosti pruža se tjemeni šav glavice (sutura sagitalis). Na spoju temenog, čeonog i koronarnog šava nalazi se velika fontanela (fontanela maior), koji je četvrtastog oblika i naziva se veliki jer je prostraniji od male fontanele (fontanela minor), koji je manji i trokutastog oblika, a nalazi se na spoju sagitalnog i potiljačnog šava.

Raspoznavanje fontanela i šavova lubanje tjedna unutarnjeg pregleda rodilje od velikog je dijagnostičkog prognostičkog značaja, jer omogućuje liječniku da se orijentira o prednjačeći dijelu glavice, kada se ona prva rada, io njenoj rotaciji.

Na glavici ploda razlikujemo jedan pravi, dva kosa, podjezična-bregmatični i dva poprečna promjera.

Mali kosi promjer glavice (diametar suboccipitobregmaticus) predstavlja udaljenost od šije do sredine velike fontanele i kod zrelog novorođenčeta iznosi oko 9 do 9,5 cm. Opseg oko njega iznosi 32 cm. Prema tome, to je najkraći promjer glavice i sa najmanjim obujmom. Njime glavica ploda prolazi kroz malu zdjelicu u slučaju fleksionog držanja, s potiljačne stavom ploda.

Pravi promjer glavice (diametar frontooccipitalis) spaja korijen nosa sa zatiljnom kvrgom. On iznosi 11-12 cm, a opseg oko njega je 34 cm. Njime glavica prolazi kroz malu zdjelicu u slučaju najmanjeg stupnja defleksija, odnosno temenog stavka ploda.

Veliki kosi promjer glavice (diametar mentooccipitalis) pruža se od vrha brade do sredine male fontanele i iznosi 13,5 cm, a opseg oko njega 35 do 36 cm. To je najduži promjer glavice s istovremeno najvećim obimom. Njime glavica prolazi kroz porođajni kanal kod čeonog stavka ploda i to jedan od razloga što je čeoni stavak najteži od svih defleksionih stavova ploda za porod.

Podjezična-bregmatični promjer (diametar hyoideobregmaticus) spaja prednji dio podjezičnc kosti sa sredinom velike fontanele. On iznosi 9,5 do 10 cm, a opseg oko njega 32 do 33 cm. Njime plod prolazi kroz porođajni kanal kod osobnog stava.

Od dva poprečna promjera glavice, jedan je mali a drugi je veliki.

Mali poprečni promjer (diameter bitemporalis) spaja dvije sljepoočne kosti i iznosi 8 cm.
Veliki poprečni promjer (diameter biparietalis) ide od jedne do druge tjemene kvrge i iznosi 9 cm. Nedovoljno okostali šavovi i temenci na glavici omogućuju ovom najkrupnijem dijelu tijela ploda da se pri prolasku kroz koštani deoporođajnog puta prilagođava porođajnom kanalu i modelirajući se prema njemu da olakšava porod.

Poslije glavice rada se trup ploda s ramenima i kukovima kao najzaposlenijih dijelovima.

Biakromialni promjer (diameter biacromialis), odnosno promjer koji ide od jednog do drugog ramena, u normalnim okolnostima, kod donesenog novorođenčeta iznosi 12 cm, a opseg oko ramena 34 cm.
Poprečni promjer kukova (diameter bi-iliacalis) iznosi 9 cm, a opseg oko njega 25 cm. Treba istaći da zdjelica ploda, kada se rada posljednja, lako prolazi kroz već dovoljno raširen porođajni kanal ne nailazeći pritom ni nakakav otpor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.