Mast ćelije

Mast ćelije igraju glavnu ulogu u brzom hipersenzitivnom odgovoru – hemijski medijatori. Postoje vjerovatno heterogene populacije kako među mast ćelijama tako i među bazofilima.

Razlike postoje u bojenju, morfološkom izgledu, imunološkim i biohemijskim osobinama. Mast ćelije igraju ulogu ne samo u vezi sa IgE reakcijama, nego i kod drugih hroničnih inflamatornih oboljenja kao što su: juvenilni hronični artritis (JCA), hronična inflamatorna oboljenja crijeva pa i parazitarnih infestacija.

Degranulacija mast ćelija

U svima početni okidač je degranulacija mast ćelija i oslobađanje hemijskih medijatora koji dovode do alergijskih reakcija, a ovo je vezano sa IgE antitijelima koja su vezana na receptore i uz prisustvo multivalentnih specifičnih antigena. Mada je osnovni faktor aktivacije opisanog mehanizma antigen, mehanizam se može pokrenuti i bez antigena, pa čak i bez IgE antitijela vezanog za receptore.

To je moguće pokrenuti purificiranim antitijelima koja djeluju putem IgE receptora. Ti drugi pokretači ili stimulatori mogu biti produkti aktivacije komplementnog sistema (C3a, C5a), kinini, neutrofilni lizozomi, bazični proteini i limfokini.

Ma koje prirode bio, stimulator daje signal sa površine ćelije, ima za posljedicu degranulaciju mast ćelija preko biohemijskih reakcija i dovodi do nestanka granula. Aktivacijom serin-esteraze, koristeći uskladištenu intracelularnu energiju, dovodi do ulaska Ca++ i rekombinacije intracelularnog Ca++, promjena u strukturi mast ćelija kao što je polimerizacija mikrotubula nastalih oslobađanjem medijatora.

Javljaju se promjene u metabolizmu fosfolipida membrane uključujući metilaciju i aktivaciju fosfolipaza i stvaranje fosfolipidnih produkata koji participiraju u fuziji granula i membrane mastocita. Granule izbačene iz ćelije koje su relativno netopive u vodi, mogu satima ostati intaktne van ćelije.

Stvoreni medijatori kao što su histoni, eozinofilni hemotaktički faktor, te drugi hemotaktički faktori brzo izlaze iz matriksa granula i djeluju na lokalna tkiva – glatku muskulaturu, endotelne ćelije i krvne sudove.

Druga grupa medijatora su heparin, arilsulfataza 8, tripsin, hemotripsin i drugi inflamatorni faktori koji mogu biti saučesnici u brzoj i kasnoj fazi reakcije. Medijatori izražavaju svoju aktivnost kod intaktne granule ili samo kada se granula počne raspadati. Okolne molekule IgE vezane za druge molekule takođe uzrokuju oslobađanje arahidonske kiseline iz fosfolipidnih membrana, bilo direktno preko A2 fosfolipaze ili indirektno preko C fosfolipaze i diglicerid lipaze. Metabolizam arahidonske kiseline uz pomoć lipooksigenaze dovodi do formiranja 5-hidroksieicosatetraenoične kiseline (5-HETE) i leukotriena B4, C4, D4 i E4.

Metabolizam arahidonske kiseline preko ciklooksigenaze rezultira stvaranjem novih prostaglandina i trombeksana. Prostaglandin D2 (PGD2), je glavni prostaglandinski produkt mast ćelija. Druge ćelije takođe stvaraju prostaglndine i leukotreine koji mogu djelovati i drukčije. Povećana intracelularna koncentracija cAMP je povezana sa inhibicijom oslobađanja medijatora iz mast ćelija. Prostaglandini serije E i -adrenergični agonisti mogu uzrokovati povišenje c-AMP.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.