Benigni tumori stidnice
Benigni tumori stidnice

Benigni tumori stidnice mogu da potiču od kože ili potkožnog tkiva. Na koži se najčešće javljaju papilomi na peteljci, a u potkožnom tkivu fibromi i lipomi.

Obično se razvijaju u predijelu velikih stidnih usana ili na međici neposredno ispod introitusa vagine. Počinju kao maleni izraštaji ispod kože, na širokoj bazi prema potkožnom tkivu. Kod nekih od njih, sa rastom tumora mijesto pripoja se sužava i isteže, te se uskoro toliko izduži da sam tumor visi na peteljci.

Ponekad, naročito kod papiloma, može doći i do lakše hiperpigmentacije kože tumora. Iako ih opaža kao strano tijelo, bolesnica ne osjeća bol niti druge neprijatnosti. Ovi tumori, ukoliko ne dostignu naročito izraženu veličinu, obično ne izazivaju nikakve smetnje niti neugodne simptome. Tek ako su veoma veliki, deformišu organe na kojima se razvijaju kao strano tijelo izazivajući mehaničke smetnje, eventualno osjećaj pritiska.

Iako sami po sebi ne predstavljaju skoro nikakvu opasnost po ženu, bolje ih je operativno odstranili i histološki verifikovati. Operacija je olakšana činjenicom da su fibroznom čahurom jasno odvojeni od okoline i da se vrlo često razvijaju na peteljci.

Hemangiomi vulve

Na vulvi heamangiomi su inzvanredno rijetki. Osim estetski neugodnog efekta, ne daju nikakve simptome, pa ih zbog toga obično i ne treba odstranjivati. Ipak, ako to žena zahtjeva, hemangiomi se mogu zbrinjavati operacijom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.