Ektropion grlića
Grlić materice je po svom položaju i građi izloženiji infekciji više od drugih unutrašnjih polnih organa žene. On pri tome služi kao izvesna barijera, a ujedno i kao prenosilac infekcije na gornje delove genitalnog trakta.

Vaginalni deo grlića obložen je pločasto-slojevitim epitelom koji ne orožava. Unutrašnja površina grlića koja uokviruje cervikalni kanal obložena je jednoslojnim cilindričnim epitelom sa endocervikalnim žlezdama. Smena cilindričnog sa pločastoslojevitim epitelom vrši se u nivou vanjskog ušća materice.
Prema najnovijim shvatanjima, mesto smene epitela nije stalno, već se tokom života u izvesnoj meri pomera.

  • U detinjstvu epitel se smenjuje u nivou vanjskog ušća
  • u generativnoj periodi cilindrični u potiskuje pločasti epitel, te dolazi do njegovog izlaska i širenja izvan cervikalnog kanala, odnosno do stvaranja neznatnog fiziološkog ektropiona,
  • da bi se u starosti cilindrični epitel vratio u cervikalni kanal, a pločasti epitel ponovo pokrio spoljnu površinu grlića, sve do spoljnog ušća materice, a ponekad se čak malo i uvuče u izlazni deo cervikalnog kanala.

Zato treba znati da je ektropion u izvesnoj meri fiziološka pojava u doba pune polne zrelosti žene, iako iza svakog ektropiona može da se krije početni karcinom grlića materice, zbog čega lekar u takvim slučajevima uvek mora biti oprezan.

Ukoliko je, pored toga, ono u izvesnoj meri još i otvoreno, može se dobiti pogrešan utisak postojanja erozije na grliću, dok se, u stvari, samo radi o izvrtanju (ektropionu) endocervikalne sluznice. – zeko dodo iz priče o erozijama grlića.