Erozije grlića materice
Pod pravim erozijama podrazumeva se defekt sluznice grlića materice. Takve erozije su veoma retke i obično se u takvim slučajevima radi o nekom specifičnom oboljenju.

Pseudoerozije koje se takođe često zovu erozije i o njima se ustvari ovdje priča – su mnogo češće. To su samo crvenkaste površine oko spoljnog ušća materice, a na defekt sluznice, a u stvari su polja metaplazije cilindričnog epitela endocerviksa na mjestima gdje bi trebo biti pločasti vaginalni epitel. Zbog toga je bolje, ove promene nazvati eritroplakije.

Simptomatologija pseudoerozije grlića materice veoma je oskudna. Palpatorno se pri unutrašnjem pregledu pseudoerozija ili eritroplakija ne može otkriti, jer je njena površina glatka. Ona se otkriva pregledom pomoću vaginalnih ekartera ili spekuluma.
Često se udružuje sa cervicitisom i endocervicitisom, jasno preovladuju simptomi ove upale. Zato pseudoeroziju grlića materice najčešće prati manje ili više izražena leukoreja. Ako krvari na dodir znak je postojanja malignog oboljenja.

Sama po sebi pseudoerozija grlića materice nije opasno oboljenje. Ona se uspešno leči i nema naročitu simptomatologiju ali se mora imati na umu da se iza svake pseudoerozije može kriti karcinom grlića materice,

Da bi se postavila blagovremena dijagnoza, svaku ženu pri ginekološkom pregledu treba najpre pregledati pomoću spekuluma, a svaku eritroplakiju na grliću treba shvatiti kao potencijalno malignu.

  • izvršiti pregled sekreta po metodi Papanikolaua i
  • uraditi Šilerovu jodnu probu i
  • kolposkopiju.
  • Uzeti isječan za histološki pregled – ako se sumnja na malignitet i pored korišćenja ove gornje tri metode ne isključi

Lečenje
U lečenju bolesnica sa pseudoerozijom grlića materice treba voditi računa o sledećem.
TU OBIČNO POSTOJI INFEKCIJA KOJU TREBA SUZBITI – indentifikovati uzročnika, vaginalna ispiranja i medikamenti – kao kod kolpitisa
TREBA UNIŠTITI CILINDRIČAN EPITEL KOJI JE METAPLAZIRAO, i time omogućiti povratak pločasto-slojevitog epitela na površinu grlića materice.

  • Tuširanje 5% rastvorom srebro-nitrata jednom na pet dana, ukupno šest puta. – uništava cilindričan epitel
  • Albotil – vrlo dobri rezultati u lečenju pseudoerozija grlića materice postižu, onse u tečnom stanju koristi za premazivanje eritroplakije na grliću materice. Premazivanje albotilom ponavlja se više puta, sa pauzama od 4-5 dana.
  • Elektrokoagulacija ili krioterapija – ako prethodne ne poluče rezultate
  • Konizacija – operativno opsecanje i odstranjivanje sluznice sa cilindričnim epitelom oko spoljnog ušća materice. Operativno lečenje naročito se preporučuje kada pored pseudoerozija postoji hipertrofija ili deformacija grlića. Smaknuta sluznica ima oblik konusa, te se ova intervencija naziva konizacija.

Nabotove ciste ili jajašca – Po odstranjenju cilindričnog epitela i zaposedanju površine erozije pločasto-slojevitim epitelom, u toku terapije ili prilikom spontanog izlečenja, ispod pločastog epitela mogu da zaostanu i da se zatvore duboke žlezde cilindričnog epitela koje na taj način ostaju bez svojih izvodnih kanala. One i dalje luče sekret koji se zadržava u njima i rasteže im zidove, te se u sluznici vide okrugle, čvrste tvorevine, obično veličine zrna graška, žućkaste boje, napunjene gustim sluzavim sekretom. Tako one nastaju retencijom sekreta. One se takode mogu naći i kod bolesnica sa nelečenim dugotrajnim hroničnim cervicitisom. Treba ih proseći i na taj način isprazniti ili, još bolje, odstraniti, jer se smatra da je njihov pločasti epitel veoma sklon malignoj degeneraciji.

Erosio vera – prava erozija – ako se dokaže da na grliću materice zaista pravi defekt sluznice, treba ga lečiti održavanjem adekvatne lične higijene žene i vaginalnim ispiranjem blagim rastvorom antiseptičkih sredstava. Na taj način pomaže se brza epitelizacija ogoljene površine.