Definicija

Horionepiteliom je maligna neoplazma posteljičnog tkiva. To je jedini tumor koji ne potiče od tkiva organizma u kom se stvara i razvija.

Etiopatogeneza

Od je jedan od najmalignijih tumora u organizmu čovjeka. Javi se kao posljedica maligne degeneracije u materičnom zidu zaostalih posteljičnih čupica, najčešće poslije izbacivanja grozdaste mole, poslije pobačaja ili porođaja i vrlo rijetko poslije vanmaterične trudnoće.

Zaostale čupice ne uginu, nego maligno degenerišu pretvarajući se u veoma agresivnu malignu neoplazmu, koja zadržava izvesne osobine i makroskopski izgled posteljičnog tkiva.

Klinička slika

Glavni simptom horionepitelioma je oskudno ali produženo krvarenje poslije izbacivanja grozdaste mole, poslije porođaja ili pobačaja. Zbog toga svako produženo i oskudno krvarenje poslije pomenutih stanja, a naročito ono koje ne reaguje na uobičajenu terapiju treba ozbiljno shvatiti

Kod horionepitelioma pri ginekološkom pregledu obično se pored metroragije nađe lako povećana materica i cistično promjenjeni jajnici.

Tkivo horionepitelioma u ogromnim količinama luči horionske gonadostimuline, što dovodi do pretjerane stimulacije jajnika. Zbog toga su kod ovog malignog oboljenja jajnici često uvećani, odnosno pretvoreni u luteinske ciste, što se pri pregledu može lako ustanoviti.

Dijagnoza

Kad se posumnja na horionepiteliom, dijagnozu treba potvrditi histološkim pregledom materijala dobijenog eksplorativnom kiretažom materice. U cliju potrage za metastazama obavezno izvršili RTG pluća.

Osim toga, u dijagnostičke svrhe koriste se i biološke i imunološke reakcije trudnoće, koje su ovdje vrlo važne i prilično jasno ukazuju na dijagnozu.

Horionepiteliom rano metastazira hematogeno u pluća, mozak, donju trećinu vagine, a rjeđe na grlić materice i na stidnicu.

Metastaze u vagini se vide pod spekulumom pri ginekološkom pregledu. To su trošne, tamnoljubičaste, neoplazmatične tvorevine, oblika i veličine manje šljive. Tkivo po izgledu veoma mnogo podsjeća na posteljično. Kako je njihovo tkivo trošno i vulnerabilno, bolesnica može iz vaginalnih metastaza da veoma obilno krvari i da dospije u stanje krajnje iskrvavljenosti.

Osim širenja krvnim putem, maligni proces kod horionepitelioma širi se i per continuitatem. On najprije infiltriše mišić materice prelazeći postepeno na serozu i dovodeći do spontanih perforacija materičnog zida, a zatim prelazi na susjedne organe, prvenstveno na sigmu i rektum. Širenje na organe male karlice obično ne dostiže značajnije razmjere, jer bolesnica prije toga umire zbog mnogobrojnih udaljenih metastaza.

Prognoza

Kasno se otkriva pa je prognoza horionepitelioma prije uvođenja citostatika, bila izuzetno loša.

Sa operativnim liječenjem, koje se u ranije vrijeme jedino primjenjivalo, preživljavalo se pet godina poslije operacije jedva 30% bolesnica.

Posljednjih godina, međutim, sa uvođenjem hemoterapijskih sredstava u liječenju bolesnica koje boluju od ove bolesti, situacija se bitno poboljšala, jer se ovom terapijom postižu veoma povoljni rezultati.

Liječenje

Donedavna terapija horionepitelioma u početnom stadijumu bolesti bila je isključivo operativna. Obično se radila totalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom.

Bolesnicu poslije operacije treba dugo kontrolisati povremenim ginekološkim pregledima i ispitivanjima bioloških reakcija trudnoće.  Bilo je autora koji su operaciju preporučivali čak i u slučaju postojanja početnih metastaza sa nadom da će po odstranjenju osnovnog ognjišta iščeznuti i metastaze. Ipak, moramo podvući da su operativni rezultati u liječenju horionepitelioma bili loši.

Posljednjih godina (od 2000 godine) došlo je do bitnijih promjena u liječenju ove bolesti. Umjesto operacije, od horionepitelioma se danas bolesnice liječe uglavnom citostaticima, metotraksatom koji uništava maligno tkivo i u osnovnom ognjištu, a i metastazama.

Postignuti rezultati su zadovoljavajući, odnosno mnogo bolji nego poslije operacije. Osim toga, ponekad treba kombinovati operativno i citostatsko liječenje, koje se onda sprovodi poslije histerektomije.

Pored metotraksata, ukoliko je maligni proces rezistentan i ne reaguje na ovaj citostatik, u terapiji se koristi i aktinomicin D.