Karcinom vulve, posle karcinoma materice i karcinoma ovarijuma, predstavlja najčešću lokalizaciju malignih procesa na genitalnim organima žene.   Međutim, u odnosu na pomenute lokalizacije relativno je redak i, mada predstavlja najčešći maligni tumor stidnice javlja se tek u 3 do 4% slučajeva svih karcinoma ženskih polnih organa.

Po pravilu, javlja se kod žena u odmaklim godinama života, obično duže vreme posle klimakterijuma. mada se, rede, može otkriti i kod mladih bolesnica.

Veoma je maligan, jer daje rane metastaze, najpre u regionalne limfne žljezde.

Može da se javi na bilo kom delu stidnice, ali najčešće maligna lezija počinje svoj razvoj u predelu Bartolinijevih žlezda, klitorisa ili velikih labija ili iz nepromenjene kože, ili se nadoveže na prekanceroze (leukoplakija, krauroza).

Karcinom vulve može da počne kao čvrst čvorić, (mala i čvrsta bradavica) ili, pak, neznatna, jedva uočljiva, bezbolna ulceracija u čijoj bližoj okolini žena oseća vrlo jak svrab. Ako se ova promena i njena prava priroda ne uoče blagovremeno i ne preduzmu mere lečenja, posle relativno kratkog vremenskog perioda dolazi do nekroze u centru bradavice, a odmah zatim ili nešto kasnije i do širenja ulceracije i sekundarne infekcije maligne promene. Dalji razvoj dovodi do prodora neoplazme u okolinu, tj. do maligne infiltracije potkožnog tkiva prema stidnim kostima, a i do daljeg širenja ulceracije, čiji su zidovi nekrotični, čvrsti i još uvek bezbolni.

Makroskopski, karcinom stidnice može da se javi kao vegetativni, egzofitični tumor

koji prominira iznad površine okolne kože. Osim toga, on može da ima ulcerozni i infiltrativni karakter.

Mikroskopski, karcinom stidnice najčešće je planocelularnog tipa, a samo veoma retko može biti u pitanju adenokarcinom.

Daje rane metastaze u regionalne limfne čvorove – poseban značaj imaja duboka femoralna Cloquetova ili Rosenmulerova žlezda u koju se ulivaju limfni sudovi iz okoline dražice i gornjeg dela vulve. Posle toga maligni proces prenosi se na ilijačne i ostale žlezde male karlice.

Per continuitatem maligno ognjište sve više prodire. Zavisno od primame lokalizacije, neoplazma može u svom širenju da prede na medicu, na rektum, čak i na bešiku.

Prema stepenu proširenosti postoje jedan pretklinički i četiri klinička stadijuma karcinoma vulve

Pretklinički stadijum bolesti, (preinvazivni, nulti stadijum), podrazumeva situaciju kada se maligna. Bez ikakvih simptoma i kliničkih manifestacija, pa se samo izuzetno retko otkrije i dijagnostikuje.

T0 Carcinoma in situ
T1 ograničen na stidnicu i manjeg je prečnika od 2 cm,
T2 ograničen na stidnicu i većeg je prečnika od 2 cm
T3 bez obzira na veličinu, infiltriše tumor bilo koje veličine koji prelazi na sluznicu mokraćne bešike ili rektuma, ili gornjeg dela mokraćne ccvi, ili je sam tumor fiksiran za kost.
T4
N0 regionalne limfne žlezde ne pipaju
N1 pipaju, ali su pokretne i nisu uvećane, nisu sumnjive na malignitet
N2 uvećane, čvrste i pokretne žlezde, klinički sumnjive na malignitet
N3 regionalne limfne žlezde ulcerisane.
M0 nema udaljenih metastaza,
M1a pipaju duboke žlezde male karlice
M1b ostale udaljene metastaze

Dijagnoza karcinoma vulve, zbog lake dostupnosti organa nije teška. Ipak, sa njom i terapijom često se zakasni. Ovo prvenstveno zbog toga što je u početku karcinom stidnice bez simptoma, odnosno jedini simptom je svrab koji se javlja u okolini ognjišta neoplazme. Svrab je uporan, ne reaguje na terapiju. Kasnije, kada se maligni proces proširi na okolno tkivo, javljaju se bolovi. U to vreme karcinom stidnice znatno je odmakao i postao inoperabilan, a često i u inkurabilan stadijum.

Prognoza je u principu nepovoljna, prvenstveno zbog toga što se bolest, po pravilu, otkriva sa zakašnjenjem. Ona je utoliko bolja ukoliko se maligni proces zapazi i dijagnostikuje u ranijem stadijumu.

Terapija

operativna ukoliko proces nije odmakao. Operacija je zamašna i sastoji se u širokoj vulvektomiji sa odstranjenjem regionalnih limfnih žlezda. Posle operacije sprovodi se jonizujuće zračenje.

U odmaklim procesima, gde je operacija kontraindikovana, ili kod suviše starih ili bolesnih osoba, gde operacija ne dolazi u obzir zbog lošeg opšteg ili zdravstvenog stanja bolesnice, vrši se samo zračenje. Ranijih godina zračenje je vršeno radijumom i x zracima ili kobaltom. Poslednjih godina u terapiju kod karcinoma stidnice uvedeno je zračenje betatatronom. Postignuti su relativno zadovoljavajući rezultati.