Kontracepcija obuhvaća sve metode koje sprječavaju nastanak neželjene trudnoće. Kontracepcijske metode najvjerojatnije postoje koliko i ljudski rod. U nekim dijelovima svijeta primjenjuju se normalno, dok u nekim još uvijek postoje predrasude, što iz vjerskih razloga što iz straha i neznanja.

Prema načinu djelovanja dijelimo ih na barijerna sredstva, hormonske metode, maternične uloške, kirurške metode, prirodne metode i postkoitalnu zaštitu.

Kontracepcija
Kontracepcija

Pošto nema “savršene” metode izbor kontracepcije će biti neka vrsta kompromisa. Sigurnost i djelotvornost su vjerojatno najvažniji faktori, a nekima je važna i njihova praktičnost, dostupnost i cijena. Pri izboru metode važno je biti informiran o njenim prednostima i nedostacima, mogućim popratnim efektima, djelotvornosti zaštite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija, te o pravilnom načinu upotrebe. Potrebno je uzeti u obzir i vašu dob, zdravstveno stanje, koliko često imate spolne odnose, te osobne stavove i uvjerenja. Najbolje bi bilo konzultirati se s liječnikom koji će vam pomoći u donošenju odluke, a za neke metode je liječnički pregled obavezan.

1 – Prirodne metode kontracepcije

2 – Kontracepcijske (hormonske) pilule

  • – kombinirana pilula
  • – pilula samo s progestagenom

3 – Kontracepcijski flasteri

4 – Kontracepcijska injekcija

5 – Kontracepcijski implantati

6 – Spermicidna sredstva

7 – Dijafragme i cervikalne kapice

8 – Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

9 – Unutarmaternični uložak (spirala)

10 -Unutarmaternični sustav

11 -Sterilizacija muškaraca i žene

12 -Hitna kontracepcija (Ella One)