Kriptomenoreja (cryptomenorrhoea) je poremećaj koji, na izgled, liči na amenoreju jer žena koja pati od ovog poremećaja nema spoljašnje menstrualne odlive (krvarenja). Ali, iako to ne zna ona redovno menstruira i odvijanje menstrualnih ciklusa je potpuno normalno. Do spoljašnjeg krvarenja ipak ne dolazi jer na grliću materice, vagini ili himenu postoji prepreka koja sprječava izlivanje krvi.

Kriptomenoreja
Kriptomenoreja

Stanje kada u genitalnim organima žene postoji potpuna prečaga koja zatvara vaginu ili kanal vrata materice naziva se ginatrezija. Ginatreziju često izazva postojanje neperforisanog himena (atresia himenalis). Češće se, međutim, vida dijafragma u nivou himena koja, u stvari, ne čini himen, već je u embrionalnom životu nastala nepotpunom kanalizacijom izlaznog dela vaginalnog kanala.

Stečena ginatrezija veoma je rijetka. Ona može nastati u visini spoljnog ušća kanala vrata materice, i to obično poslije amputacije grlića, konizacije, ili rascjepa grlića, u toku porođaja ili njihovog zašivanja i zarašćivanja, poslije upotrebe radijuma u terapijske svrhe, elektrokoagulacije ili dejstva hemijskih kaustičnih sredstava u većim koncentracijama. Do potpune ili djelimične atrezije grlića, ili čak i šupljine tijela materice, može da dovede i gruba kiretaža endocerviksa i endometrijuma kojom se skine sluznica i podsluznično tkivo. Veoma rijedak uzrok ginatrezije, a time i kriptomenoreje, može biti i kaustično dejstvo rastvora jakih baza ili kiselina na vaginu ili, takode, vulvovaginitis u ranom detinjstvu, koji dovodi do međusobnog srašćenja velikih stidnih usana.

Djevojčice sa ginatrezijom do puberteta najšešće nemaju nikakve tegobe. Od puberteta, kada dođe do krvarenja iz materice, menstralna krv se zadržava iznad prečage i puni odgovarajuće šuplje organe.

Ako je riječ o neprolaznom himenu ili o vaginalnoj prečagi postavljenoj u njenom donjem dijelu, menstrualnom krvlju se najprije ispuni vagina. Tu se krv vremenom zgrušava i bazične je reakcije zbog nedostatka Dederlajnovih bacila. Pri rektalnom pregledu vagina se opipava kao zadebljana elastično napeta kobasica. Takva promjena vagine naziva se hematokolpos. Uskoro se vagina u potpunosti ispuni zgusnutom menstrualnom krvlju, jer menstrulna krv ne može da otiče.

Pošto ispuni vaginu, ona se nakuplja u materici, rasteže njene zidove i ispunjava šupljinu. Menstrualnom krvlju ispunjena materica dobija izgled zaokrugljene elastično napete lopte. Na taj način nastaje hematometra.

Ako se i materična šupljina u potpunosti ispuni menstrualnom krvi, dolazi do retrogradnog prodiranja krvi u jajovode i do njihovog proširenja. Obično se u takvim slučajevima abdominalni krajevi jajovoda uskoro sljepljuju i srastaju, te postaju neprolazni. Time se organizam brani od hematoperitoneuma, koji je izvanredno rijedak u ovim okolnostima. Ovako stanje na jajovodima naziva se hematosalpinks.

Ako je ginatrezija posljedica neprolaznog himena ili postojanja tanke dijafragme odmah iznad himena, onda se pri spoljnom pregledu u introtusu vagine vidi ispupčena, neprolazna membrana plavičaste boje.

Terapija kriptomenoreje

terapija je operativna i sastoji se u djelimičnoj eksciziji; odnosno djelimičnom opsjecanju i odstranjenju prečage koja spriječava oticanje menstrualne krvi.

Poslije operacije treba obezbjediti postepeno slobodno oticanje nakupljene zgusnute menstrualne krvi bez stavljanja bilo kakvih drenova ili gaze u vaginu zbog opasnosti od infekcije. Iz istih razloga zabranjen je i vaginalni pregled odmah i prvih dana po intervenciji.

Ovo je naročito važno zbog toga što je organizam bolesnice zbog nepostojanja kiselosti vagine, oštećenja njenog epitela pritiskom menstrulne krvi i zbog široko otvorenog kanala vrata materice veoma podložan infekciji, koja može da dopre čak do peritoneuma.

Ako je riječ o postojanju i hematosalpinksa, pored otklanjanja prečage vaginalnom operacijom, preporučuje se i abdominalni operativni pristup radi ispitivanja jajovoda i jajnika i radi eventualne korektivne operacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.