Ova krvarenja izazvana su nekim patološkim procesima koji postoje na ženskim polnim organima i koji se običnim ginekološkim i dopunskim pregledima mogu lako ustanoviti. Proces koji dovodi do neurednog acikličnog krvarenja može da bude lokalizovan na grliću materice, na jajnicima ili jajovodima ili su, pak, često posledica upale i tumora na pojedinim polnim organima žene. Postoji nekoliko uzroka krvarenja organskog porekla.

Cervikalni polip – Krvarenje je neuredno, oskudno, aciklično, često provocirano, rede spontano. Provokativni momenti koji dovode do krvarenja su koitus, opipavanje grlića, ginekološki pregledi, vaginalna ispiranja, napori pri defekaciji. Dijagnoza bolesti postavlja se pregledom grlića pomoću vaginalnih ekartera ili spekuluma i histološki

Erozija grlića materice i ektropion. – Kod ova dva stanja postoji crvena, na izgled erodirana površina oko spoljnog ušća materice – Iako retko, ova patološka stanja može da prati izvesno, obično neznatno, aciklično krvarenje, često provocirano.

Karcinom grlića materice. Jedan od prvih znakova ovog oboljenja je kontaktno krvarenje iz lezije oko spoljnog ušća grlića. Krvarenje je u početku bolesti oskudno. U kasnim stadijumima, usled znatne destrukcije grlića i susednih tkiva i otvaranja krvnih sudova, krvarenje može biti veoma obilno. Nemali procenat bolesnica u inkurabilnom, krajnjem stadijumu ove bolesti umire od iskrvarenosti. Naročito se teško postavlja dijagnoza endocervikalnog karcinoma kod koga ne postoje makroskopske promene na spoljnoj površini grlića. Tu su zadugo aciklična krvarenja jedini simptomi bolesti.

Karcinom tela materice -jedan od prvih i najvažnijih simptoma ovog oboljenja. Dijagnoza se postavlja pregledom vaginalnog sekreta po Papa testu i histološkim pregledom kiretažom dobijenog materijala.

Endometrijalni polip – je posledica hiperplazije materične sluznice. Dok je u samom kavumu, obično ne dovodi do krvarenja. Metroragija se javlja samo u slučajevima kada se polip izduži i spusti kroz cervikalni kanal do spoljnog ušća grlića ili u vaginu. Tada, usled pritiska ili dodira, dolazi do lezije trošnog tkiva polipa te nastupaju oskudna aciklična krvarenja.

Miomi materice  – vrlo čest uzrok metroragije. Ovo naročito važi za submukozne. Rede se neuredno, aciklično krvarenje javlja i kod intramuralnih i supseroznih. U takvim slučajevima uzrok krvarenja obično je istovremeno postojeća ovarijalna disfunkcija. Krvarenje kod mioma na materici, pored acikličnog, može biti i cikličnog tipa, odnosno može da se ispoljava pojačanim i produženim menstruacijama. U svakom slučaju u pravilu vrlo brzo dovodi do izražene sekundarne anemije.

Tuberkuloza, ženskih polnih organa –  Metroragija, inače retka u ovom oboljenju, može da bude posledica poremećene funkcije jajnika ili direktnog nekrotičnog dejstva tuberkuloznog procesa na endometrijum.

Adneksitis – Upalni procesi na adneksima često dovode do neurednog krvarenja iz materice, koje je u akutnom stadijumu posledica hiperemije unutrašnjih polnih organa žene i poremećene ovarijalne funkcije. U hroničnom stadijumu krvarenje je uglavnom posledica poremećaja funkcije jajnika izazvane hroničnim upalnim ognjištem i dejstvom sraslina na ovarijume.

Tumori jajnika. Neuredna krvarenja iz materice često prate postojanje ovarijalnih cisti i prestaju posle njihovog operativnog odstranjivanja. Pored toga, neuredna krvarenja gotovo redovno prate relativno retke, tzv. funkcionalne tumore jajnika, koji luče estrogene hormone (tumori ćelija granuloze i tekomi). No, isto tako, mada znatno rede, i kod nefunkcionalnih tumora mogu kao simptom da se jave neuredna krvarenja iz materice.

Tumori jajovoda. Ovi tumori su veoma retki. Ne treba, međutim, zaboraviti da je jedan od glavnih simptoma karcinoma jajovoda povremeno krvarenje i profuzno izbacivanje sukrvičaste tečnosti, što se objašnjava povremenim pražnjenjem prepunjenog i rastegnutog jajovoda, koji se zbog toga kontrahuje i izručuje svoj sangvinolentni sadržaj u matericu.

Terapija metroragija usled upale i tumora. – Lečenje se sastoji u otklanjanju uzroka krvarenja. Da bi to bilo moguće, potrebno je postojećim dijagnostičkim sredstvima i metodama što ranije postaviti tačnu dijagnozu.

Krvarenje u vezi sa trudnoćom i porođajem

Krvarenje se izuzetno može javiti i kao prolazan fenomen i kod normalne, ali je to zato skoro redovan pratilac poremećene trudnoće, i to bilo trudnoće koja se razvija u materici, bilo ektopične trudnoće.

Kod materične trudnoće krvarenje prati sve oblike spontanog ili nasilnog abortusa i grozdastu molu. Ukoliko se trudnoća ne može očuvati, odstranjenje ovulamog tkiva i pražnjenj je terapija. Isti postupak sprovodi se i kod grozdaste mole. Pored toga, u slučajevima jače izražene anemije, koja je posledica obilnog krvarenja, bolesnici treba dati potrebnu količinu krvi i odgovarajućim rastvorima nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Neuredno krvarenje prati i vanmateričnu trudnoću. Krvarenje kod ovog oboljenja obično je oskudno, ali produženo i uporno, te bolesnicu često dovodi do izraženog stepena sekundarne anemije.

U puerperijumu, posle porođaja ili pobačaja, takođe može doći do krvarenja iz materice, čemu je najčešće uzrok zaostao komadić posteljice ili kasnije infekcija unutrašnjih polnih organa, i to najčešće puerperalni endometritis, obično udružen sa metritisom. U takvim slučajevima krvarenje je produženo, ali oskudno. Najzad, ne treba zaboraviti da u kasnijem puerperijumu krvarenje može biti uzrokovano i horionepiteliomom. U takvim slučajevima neophodno je biolškim testovima odrediti nivo gonadotropina u mokraći i izvršiti mikroskopski pregled kiretažom dobijenog endometrijuma. Ovo je utoliko važnije što uspeh lečenja kod ove bolesti u najvećoj meri zavisi od blagovremeno započete terapije.

Dodatna krvarenja.

U grupu dodatnih krvarenja spadaju sva ostala krvarenja koja nisu u vezi sa graviditetom, funkcionalnim poremećajima i ostalim organskim patološkim promenama na materici i na drugim unutrašnjim polnim organima žene. Tu je, u prvom redu, reč o krvarenjima koja se javljaju prilikom povreda materice.