Predstavlja ozbiljnu psihičku i fizičku traumu koja u svakom slučaju ostavlja izvesne promene i posledice na organizmu i psihi trudnice. Osećaj straha od intervencije i eventualnih komplikacija koje mogu da je prate, kao i osećanje krivice zbog uništavanja začetka često predstavljaju veliko psihičko opterećenje za trudnicu, čije su reakcije i u normalnim uslovima već promenjene postojećom bremenitošću. Uz zabrinutost i psihičko opterećenje koje, prati ženu u svim slučajevima namernog prekidanja trudnoće, sama operacija predstavlja izvestan rizik, jer može da ugrozi zdravlje, pa i život trudnice.

Naročito su opasni nestručno izvedeni prekidi, koji mogu da izazovu brojne, vrlo ozbiljne komplikacije, pa čak i da se završe smrtnim ishodom.

Do smrtnog ishoda može doći iz više razloga: zbog šoka, izazvanog fizičkim bolom i psihičkom traumom, zatim zbog obilnog krvarenja praćenog iskrvarenjem i, najzad, zbog infekcije, koja se često javlja kao posledica pobačaja.

Da bi se omogućilo supružnicima da, pored kontracepcije, za regulisanje rađanja, bez većih opasnosti koriste i prekidanje već nastale bremenitosti a posebno da se pri tome žena zaštiti od nestručnih kriminalnih abortera dozvoljeni su legalni abortusi.

No, iako je prekid trudnoće kod nas zakonsko pravo žene prekid trudnoće kao metodu planiranja porodice treba što rede koristiti i da treba nastojati da se ona zameni što širom primenom kontracepcije.