Predmenstrualni sindrom
Predmenstrualni sindrom

Predmenstrualni sindrom

Najčešće ispoljene smetnje, koje se javljaju nekoliko dana prije očekivane menstruacije i često traju sve do početka menstrualnog krvarenja, su:

  • nemir
  • nervoza
  • promjena raspoloženja
  • laka glavobolja

Teži oblici premenstrualnih tegoba, koje, u stvari, i karakterišu sindrom premenstrulne napetosti, rijeđe se javljaju, ali mogu biti veoma izraženi i neugodni. Psihičko stanje žene može biti toliko poremećeno da se približava psihotičkim stanjima, što dovodi do neadekvatnih reakcija, čime se žena izlaže konfliktnim situacijama sa okolinom. Nezavisno od psihičkih promjena, u to vrijeme kod žena mogu da se jave vrlo jake glavobolje, koje ponekad imaju osobine izrazitih migrena.

Simptomi premenstrualne napetosti dijelimično se objašnjavaju premenstrualnim edemima koji se u to vrijeme stvaraju u različitim tkivima žene uslijed zadržavanja tečnosti u njima.

Otoci se obično javljaju nekoliko dana prije menstruacije, kada se kod njih javlja izražena poliurija. U isto vrijeme nastaju i ostali simptomi premenstrualne napetosti. Ovo stanje može da se javi tokom cijele generativne periode žene, ali je najčešće kod žena u četvrtoj deceniji. Zapaženo je da se javlja u toku ovulatornih ciklusa, te se uzima kao jedna od kliničkih znakova ovulacije.

Kod žena sa izraženim edemima u premenstrualnoj fazi pored sedativnih sredstava i analgetika, ukoliko bolesnica pati od jake glavobolje, treba preporučiti neslanu dijetu i diuretike.

Dobri rezultati, naročito kod žena sa izraženom glavoboljom postižu se davanjem 25 mg metil-testosterona dnevno, nekoliko dana prije menstruacije.

Suzbijanje simptoma koji prate premenstrualnu napetost može se postići i izazivanjem anovulacionih ciklusa sintetskim progestinima u dozi od 5-10 mg od 5-og do 25-og dana ciklusa.