Definicija:

Teratomi jajnika su embrionalni tumori i odlikuju se time što u sebi sadrže tkivne elemente sva tri klicina lista ovuluma.

Etiopatogeneza:

Među teratomima jajnika najčešće su dermoidne ciste, koje se obično javljaju jednostrano, a rijetko su i bilateralne. Dermoidne ciste jajnika predstavljaju tumore embrionalnog porjekla sa tkivom koje prvenstveno potiče od embrionalnog ektoderma. Pored šupljine ispunjene neprovidnim, masnim sadržajem u dermoidu mogu da se nađu elementi hrskavice, kosti, kože, dlaka, mišića itd.

Dermoidne ciste relativno su česte i po nekim autorima predstavljaju otprilike 15% svih ovarijalnih tumora.

Klinička slika:

Najčešće se otkrivaju u doba polne zrelosti žene. Ukoliko se ranije ne dijagnosikuju i ne odstrane, mogu da rastu i da vremenom dostignu veličinu od muške pesnice do glave čovjeka. Mogu da budu praćene sterilitetom, zbog čega se ponekad žena po prvi put i obrati ljekaru. Inače, obično ne daju nikakve simptome dok ne porastu toliko da počnu da vrše pritisak na susjedne organe i dovedu do remećenja njihove funkcije i do osjećaja bola.

Dijagnoza:

Pri pregledu bolesnice sa dermoidnom cistom ljekar ima osjećaj da je cista teška i da pada u prvobitan položaj kad se odgurne. U takvoj situaciji primjena ultrazvuka olakšava stavljanje tačne preoperativne dijagnoze. I dermoidne, kao i ostale ciste jajnika, mogu da se uvrnu oko svoje peteljke, da prsnu i izliju svoj sadržaj u trbušnu duplju i da se inficiraju. Osim toga, dermoidne ciste mogu da probiju zid susjednih organa (prvenstveno rektum) i da u njih izliju svoj sadržaj.

Liječenje:

Liječenje je operativno i sastoji se u odstranjenju dermoida, po mogućnosti uz očuvanje zdravog jajničkog tkiva, što se rijetko može učiniti.

Ostali teratomi

Ostali teratomi i složeni tumori jajnika su rijetki i za ginekologe interesantni uglavnom kao raritet. Jedan od njih je i maligni teratom jajnika. To je veoma maligan tumor koji po svom izgledu i građi makroskopski podsjeća na dermoid. Tumor je obično mali, ali veoma brzo raste tako da za kratko vrijeme ispuni malu karlicu i trbušnu duplju. Ima tendenciju da probije kapsulu i da se širi na susjedne organe. Njegova prava dijagnoza postavlja se tek na operacionom stolu ili još češće i sigurnije pri histološkom pregledu operativno odstranjenog preparata.