Benigni tumori vagine

Na vagini mogu da se jave benigni tumori od kojih su najčešći

Ciste vagine – obično i nisu pravi tumori već ciste ostataka Gertnerovih kanala. Dok su male, ove ciste prolaze bez simptoma, a kada porasta žena ih obično sama napipava. Tada mogu da otežavaju obavljanje polnih odnosa i. da dovode do simptoma izazvanih pritiskom na okolinu. Mogu da prave smetnje u drugom dobu porođaja i da otežavaju izlazak ploda.

Kod velikih cista lečenje je operativno. Dok kod malih nije potrebna terapija.

Papilomi, Fibromi, Angiomi – tumori epitela i veziva – ovi tumori sami po sebi nisu klinički važni, preporučljivo je njihovo operativno odstranjivanje i mikroskopski pregled preparata.

Maligni tumori vagine

Karcinom vagine

Primami karcinom vagine vrlo je retko oboljenje i javlja se po pravilu kod žena odmaklijeg životnog doba, koje su prešle klimakterijum, ali se može otkriti i kod nešto mladih žena.

Maligni proces počinje kao mala tvrdina, obično na zadnjem zidu vagine, u gornjoj trećini. Kasnije se tvrdina širi, razmekšava, ulceriše i inficira. Maligna neopiazma može da se razvije u tri makroskopska oblika vegetantni, ulcerozni, infiltrativni.

Prema prostranstvu maligno procesa na vagini, okolnim i udaljenim organima razlikuje se nekoliko kliničkih stadijuma bolesti. U pretkliničkom, takozvanom preinvaziv

T0 Carcinoma in situ
T1 ograničen je samo na zid vagine
T2 zahvaćeno i tkivo oko vagine, ali infilirat nije dospeo do zidova male karlice.
T3 dopire do karličnih zidova
T4 izvan male karlice, zahvata organe trbušne duplje ili, pak, prožima zid mokraćne bešike i zahvata njenu sluznicu ili sluznicu rektuma.

Mikroskopski – planocelularni, rijetko o adenokarcinomu.

Veoma je maligan, rano metastazira posebno limfogeno i kada se dijagnostikuje vrlo često je već gotovo. Zbog toga se u dijagnostici koristi skrining žena poslje menopauze.

Terapija

u početku bolesti operativna,

u kasnijim stadijumima zračenje – rentgenom, kobaltom danas betatronom

Sarkom vagine

To je veoma retko, ali i veoma opasno maligno oboljenje, jer se brzo hematogeno metastazira. Javlja se češće kod relativno mladih žena. Obično se javlja u obliku čvrstog tumora za koji se u početku misli da je fibrom.

Dijagnoza se postavlja histološkim  pregledom isečka ili operativno odstranjenog tumora. Prognoza je još gora nego kod karcinoma a liječenje je u biti isto

Metastatcki tumori na vagini

Karcinom grlića materice. On se u početku širi na vaginaine svodove koje izravnava sužavajući dno vagine, a zatim naniže dopirući u zapuštenim slučajevima skoro do introitusa. Vagina je tada pretvorena u kratku cev, smanjene prolaznosti, neelastičnih, neravnih i trošnih infiltrisanih zidova. Iz nje se cedi sukrvičast odliv koji veoma zaudara. Osim toga, kao sekundarni maligni tumor na vaginu može da prede nelečen i zanemaren karcinom vulve. U tom slučaju maligni proces prenosi se na delove vagine odmah iznad introitusa.

Karcinoma tela materice

Horionepiteliom – javljaju na donjoj trećini vagine odmah iznad introitusa u vidu trošnih, tamnoplavih lezija. Iz njih bolesnica obilno krvari. Krvarenje je dugotrajno i obično izaziva kod bolesnice krajnji stepen anemije.