BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE (PERIURETRALNI ADENOM)

prostata1JAVLJA SE KOD 30-40% MUŠKARACA IZA 50. GODINE ŽIVOTA. BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE SE MOŽE KAUZALNO POVEZATI SA HORMONSKIM, FUNKCIONALNIM PROMJENAMA U TESTISIMA KOJE NASTAJU U PETOJ I ŠESTOJ DECENIJI ŽIVOTA.STARENJEM POČINJE DA SE SMANJUJE PRODUKCIJA ANDROGENA U LEYDIGOVIM STANICAMA, A POVEĆAVA INKRECIJA ESTROGENA U SERTOLIJEVIM STANICAMA.SOCIJALNO STANJE, NAČIN ŽIVOTA I SEKSUALNA AKTIVNOST MUŠKARCA NE UTJEČU NA JEVLJANJE OVOG OBOLJENJA.ČESTO PROSTATIČKI LOBUS, NAROČITO SREDNJI PROMINIRA U MOKRAĆNI MJEHUR. PROSTATA NE SUŽAVA URETRU NEGO JE DEFORMIRA, SPLJOŠTI, ISKRIVLJUJE I IZDUŽUJE. MALA HIPERPLAZIJA PROSTATE SA IZRAŽENIM SREDNJIM REŽNJEM, KOJI PRI MOKRENJU DJELUJE POPUT VENTILA NA UNUTRAŠNJI OTVOR URETRE ČEŠĆE IZAZIVA RETENCIJU NEGO ZNATNO UVEĆANA PROSTATA, KOJA SAMO DIJELOM KOMPRIMIRA URETRU.

Znaci oboljenja:

NIKTURIJA-noćno mokrenje

DISURIJA-otežano mokrenje

IZNENADNI NAGON ZA MOKRENJE

SLABLJENJE MLAZA URINA

POJAVA REZIDUALNOG URINA-zaostajanje urina u mokraćnom mjehuru (osjećaj ne ispražnjenosti)

Dijagnoza i terapija:

Nađe li se vrijednost PSA 10 ng/mL ili veća, apsolutno je potrebno učiniti odgovarajuću biopsiju prostate jer je rizik postojanja raka 50 do 80 posto. Najviše dvojbe uzrokuje nalaz PSA u rasponu 4 do 10 ng/mL, gdje je vjerovatnost postojanja raka 25-35 posto.

Svaki pozitivan ili sumnjiv nalaz palpacije prostate iziskuje transrektalni ultrazvuk i biopsiju prostate bez obzira na vrijednost PSA!

Kod bolesnika s negativnim nalazom palpacije prostate i PSA između 4 i 10 ng/mL u 80 posto slučajeva ne nalazimo karcinom prostate. Međutim, upravo u tih bolesnika nalazimo bolest u izlječivoj fazi i smatramo potrebnim učiniti biopsiju prostate jer se samo takvim pristupom može ukloniti zloćudna bolest, koristeći radikalno kirurško liječenje ili zračenje.

DIGITOREKTALNOM PALPACIJOM SE DOBIJA UVID U VELIČINU, OBLIK, POLOŽAJ, KONZISTENCIJU PROSTATE I NJEN ODNOS SA OKOLNIM TKIVIMA I ORGANIMA.

PROSTAKTETOMIJA JE NAJBOLJA METODA U LIJEČENJU OVOG OBOLJENJA.

ONA MOŽE BITI TRANSVEZIKALNA, RETROPUBIČNA I TRANSURETRALNA.

DANAS SE 80-90% SVIH OPERACIJA PROSTATE PROVODI TRANSURETRALNOM ELEKTRORESEKCIJOM.