plasika-sise

Opuštanje dojki je posledica više faktora: trudnoće,dojenja, slabosti vezivnog tkiva i biološkog starenja. Mastopeksija je hirurška intervencija kojom se podižu i oblikuju opuštene dojke. Ako se rez izvodi skalpelom onda je to klasična operacija a ako se kreira laserom onda je to laser operacija. Pogodnosti laser intervencije u odnosu na klasičnu su mogostruke a najvažnije su preciznost I kvalitet reza, beskrvnost operacije, brže zarastanje I bolji kvalitet ožiljaka.


Postoji više modifikacija izvođenja rezova, zavisno od stepena spustenosti bradavice I koluta. U nekom slučajevima je dovoljan rez iznad (periareollar approach) ili oko bradavičnog koluta (circumareollar approach). Ukoliko se radi o veoma opustenim dojkama rez na dojkama radi se oko bradavičnog koluta (mamile), vertikalno prema prevoju dojke i u samoj brazdi ispod dojke. Konvencionalnom tehnikom na dojkama ostaju ožiljci u obliku sidra ili obrnutog slova T (inverted T technique) . Pažnja je kod svih tehnika usmerena na skraćivanje I kvalitet hirurških rezova i ujednačenost I jedrinu dojki nakon operacije.

Ukoliko su dojke i uvećane može se istovremeno izvršiti i njihovo smanjivanje. Ako su naprotiv male sa nedovoljno tkiva mogu se povećati ubacivanjem implantata adekvatne veličine.

Ponekad se samim uvećanjem dojke bez dodatnih rezova može rešiti opuštenost (lifting by implant).

Laser hirurški rezovi pažljivo se zatvaraju i stavlja se kompresivni zavoj. Zadržavanje u bolnici je od jednog do dva dana.

Dojke se podržavaju u novom položaju namenski oblikovanim grudnjacima (postoperativni bustier) koji se nose nekoliko nedelja. U periodu od dve nedelje očekivani otoci i krvni podlivi se povlače. Konci se skidaju nakon sedam dana.Tih prvih nedelja dojke mogu biti preterano osetljive te je poželjno izbjegavati fizički kontakt i intenzivnije aktivnosti. Povratak na posao zavisi od obima intervencije,oporavka i profesije.

Promijene u osetljivosti bradavica uglavnom imaju prolazan karakter. Ožiljci su u početku tvrdi i ružičasti ali tokom nekoliko meseci omekšavaju i blede. Generalno uzevši funkcija dojki u stvaranju mlijeka i dojenju je očuvana.