Enteroviroze su vrlo česta virusna zarazna oboljenja koja su proširena u čitavom svijetu. Izazivaju različite kliničke sindrome među koje spadaju meningealni, encefalitični, egzantemični i dr. Po svom kliničkom toku i ishodu, većinom su benigna oboljenja.

EPIDEMIOLOGIJA

enteroviroza2Najčešće se prenose fekalno oralnim putem a nešto rjeđe kapljičnim. Javljaju se epidemijski u ljetnim mjesecima. Mala djeca uglavnom oboljevaju od ovih infekcija. Česte su inaparentne infekcije. Nakon preboljele enteroviroze javlja se specifični imunitet.

ETIOLOGIJA

Uzročnici spadaju u grupu pikorna virusa veličine 10 do 30 milimikrona. Koksaki virusi su najčešći uzročnici infekcija kod ljudi. Postoje dvije velike skupine: coxacie A i coxacie B. Po učestalosti iza ovih dolazi skupina »ECHO« virusa koja ima preko 30 serološki različitih tipova.

PATOGENEZA

enterovirozaOralnim ili kapljičnim putem virusi dospijevaju do sluznice probavnog trakta. Ovdje se najprije razmnožavaju (intestinalna faza), dolaze do obližnih limfnih žlijezda gdje se također razmnožavaju (limfatična faza) o odavde dospijevaju u krvotok (viremija). Većina virusa pokazuje tropizam prema nervnom tkivu, ali nisu pošteđena ni ostala tkiva, što objašnjava pojavu različitih oboljenja.

KLINIČKA SLIKA

Inkubacija iznosi obično od 1 do 14 dana.
S obzirom da enterovirusi mogu dati različite kliničke sindrome, to će se iznijeti samo najvažniji i najčešći:

  • Meningealni sindrom, ili tačnije serozni meningitis se ne razlikuje od ostalih izazvanih drugim virusima. Meningitisi čiji su uzročnici ehovirusi su obično praćeni makuloznom ospom. Broj ćelija u 1 ml. može iznositi i preko hiljadu.
  • Encefalitis se ne razlikuje od drugih virusnih encefalitisa. Može se javiti kao tzv. »čisti« encefalitis bez znakova lezije medule spinalis i oblongate.
  • Paralitični sindrom se može manifestirati sa različitim stepenom oduzetosti od pareza pa do paraliza. Paralize se oporavljaju u preko 90% u roku od tri mjeseca od početka bolesti.
  • Egzantem – Infekcije sa koksaki i eho virusima se mogu manifestovati i sa ospom (makulozna ili makulopapulozna) sličnoj ospi kod morbila. Ponekad se javi i enantem. Redoslijed izbijanja ospe je sličan kao kod morbila i to najprije lice, vrat i trup. Egzantem obično traje 1 do 10 dana i praćen je tempera’.urom.
  • Herpangina je izazvana koksaki virusima grupe A. Počinje sa opštim infektivnim sindromom i anginom. Angina je karakteristična i može se lako prepoznati. Najprije se pojave vezikule na tonzilama, nepčanim lucima i uvuli. Oko vezikula se primjećuju uske hiperemične oreole. Obično su sitne 1 do 2 mm promjera i ima ih oko 15 do 20. Iz vezikula nastaju sitni plitki žućkasti ulkusi koji su oštrih rubova i nešto veći oko 5 mm promjera. Bolest traje 5 do 7 dana. Od herpangine oboljevaju najčešće djeca do 7 godina starosti, a znatno rjeđe odrasli.
  • Bornholmska bolest (epidemična pleurodinija, Teufelgriff, »The Devil’s Hug«) se javlja za vrijeme ljeta i jeseni. Uzročnici su koksaki virusi grupe B. Oboljevaju osobe mlađeg uzrasta. U kliničkoj slici su najdominantnije mialgije koje se javljaju u atakama više puta. Mialgije su najčešće lokalizirane u mišićima grudnoga koša pa otežavaju disanje i podsjećaju na pleuralne bolove. Ponekad se bolovi jave u abdomenu, ispod sternuma, mišićima leđa i ekstremitetima. Uz mialgije izražene su i visoke temperature Bolest obično traje kratko, ali ako se javi više ataka temperature sa mialgijama može nekad trajati 2 do 3 sedmice.
  • Krupozni sindrom se obično javlja kod male djece i treba biti oprezan u diferencijalnoj dijagnozi prema difteričnom krupu.
  • Enteritisi traju do tri dana i obično se javljaju u ljetnim mjesecima.
  • Kratkotrajna febrilna stanja mogu biti izazvana sa virusima iz ove grupe.

DIJAGNOZA

Dijagnoza se teško postavlja na osnovu kliničke slike. Ostaje jedino dokaz uzročniks i serološke pretrage od kojih je najvažnija reakcija vezivanja komplemenata.

TERAPIJA

Terapija je simptomatska. Ukoliko se radi o paralitičnim oblicima, onda je terapija ista kao kod poliomijelitisa.