Erizipel
Erizipel

Erizipel (crveni vjetar ili vrbanac) je akutni dermatitis prouzrokovan beta hemolitičnim streptokokom. Glavni simptomi:

Otok i crvenilo kože koji se brzo širi. Granice otoka su oštre, a rubovi izdignuti.

Inkubacija je kratka i iznosi nekoliko sati do nekoliko dana.

Bolest počinje naglo sa visokom temperaturom, drhtavicom, glavoboljom ponekad i povraćanjem. Istog dana pojave se i lokalni simptomi. otok i crvenilo na koži, a najčešće na koži lica ili ekstremiteta. Koža je otečena, crvena, sjajna, ne može se podignuti u nabor. Kožni crtež je zbrisan. Otok je elastičan, jasno ograničen od zdrave kože i izdignutih rubova. Zahvaćena koža svrbi i peče. Regionalne limfne žlijezde su redovito otečene. Ako je eksudacija jače izražena, na koži se mogu pojaviti vezikule ili bule koje su ispunjene seroznim sadržajem.

Poslije nekoliko dana crvenilo počne da blijedi od centra prema periferiji, upalne promjene regresiraju. temperatura pada, a opšti simptomi se smiruju. Najčešće lokalizacije erizipela su na licu (90% slučajeva). Može se pojaviti i na sluznicama, u prvom redu na sluznici usne šupljine i ženskih genitalnih organa, ali je to veoma rijetko. Često mjesto pojavljivanja su ožiljci.

Terapija:

Na prvom rnjestu penicilin u dnevnim dozama od 800.000 jedinica ili više, u trajanju od 7 do 10 dana. Lokalno se primjenjuju antiseptične masti i antiflogističke otopine (2% solucija borne kiseline ili burovljevi oblozi).

Profitaksa jedino ako se u zatvorenim kolektivima ili bolnicama pojavljuju uzastopno pojedini slučajevi erizipela ili eventualno epidemija. U tom slučaju se zaštite one osobe penicilinom, koje su bile u neposrednom kontaktu sa bolesnicima.