Virusni hepatitis je akitno i kontagiozno oboljenje. Karakteriše se opštom infekcijom organizma i simptomima oboljenja jetre.Između sebe virusi se razlikuju u načinu infekcije osjetljivog organizma i puta njihovog prenošenja kao i prema mogućnosti njihovog prenošenja u inficiranim stanicama. Kod određenog broja hronično inficiranih osoba,a poslije protoka određenog vremena,može se razviti ciroza jetre ili hepatocelularni karcinom.

Hepatitis A

Virusi hepatitisa A se umnožavaju u citoplazmi inficiranih hepatocita kao i ćelijama limfnog tkiva. U inficiranom organizmu se nalaze u stolici,krvi,žuči,jetri,a izlučuju se putem žuči i stolice. Infekcija se prenosi fekalno-oralnim putem. klinička slika:umor,klonulost,gubitak apetita,artralgija,mučnina, bol u desnom epigastriju i desnom rebarnom luku.U ikteričnom stadiju bolesti urin ima crveno-smeđi izgled,stolica je blijeda kao kreč,a žutilo kože i bjeloočnice različitog intenziteta.

Dijagnoza:

se temelji na anamnezi, fizikalnom pregledu, epidem. podacima, lab.          podacima,ispitivanja krvi,biohemijskim i enzimskim probama,virusološko serološkim ispitivanjima, histopatološki pregled jetre.

Hepatitis B

-uzročnik je serumskog hepatitisa ili hepatitis duge inkubacije

Put prenosa:

  • parenteralni
  • seksualni
  • perinatalni

Klinička slika:

inicijalni stadij traje 3-10 dana,javlja se umor,bol u epigastriju,gubitak apetita,mučnina,povraćanje,povišena temp. (38*C),žutilo kože i sluzokože,urin smeđe-crvene boje,jetra bolna, slezena uvećana.

Terapija:

  • alfa interferon
  • Lamivudin

Hepatitis C

ili posttransfuzijski hepatitis. Akutna infekcija HCV prelazi 80-85% slučajeva u hronični oblik hepatitisa,a nakon 10-20 god.se razvija ciroza jetre ili hepatocelularni karcinom. Virus se nalazi u krvi,spermi,slini,znoju i vaginalnom sekretu. Prenosi se putem kontamirane krvi,sperme i vaginalnog sekreta. Infekciji su izloženi pacjenti na hemodijalizi, operirani, tetovirani, i transplantirani pacjenti.