Definicija
Malarija je parazitarno oboljenje prouzrokovano plazmodijama koje prenose komarci iz roda Anopheles. Glavni klinički simptomi su periodični napadi drhtavice, znojenje, povećanje slezene i anemija.

Epidemiotogija

malaria_mosquitoU tropskim i subtropskim zemljama malarija je endemsko oboIjenje, a u krajevima sa umjerenom klimom, javlja se sezonski samo u Ijetnim mjesecima. U našoj zemlji malarija je eradicirana, ali se povremeno unosi preko naših radnika koji rade u zemljama Azije i Afrike, ili drugih osoba koje dolaze iz zemalja gdje je malarija endemična.

Etioiogija

malariaUzročnici malarije su protozoi iz roda Plazmodium i to: Pl. vivax, Pl. malariae, Pl. falciparum i Pl. ovale. Oni izazivaju klinički i etiološki različita oboljenja i to malariju tercijanu, malariju kvartanu, malariju tropiku i malariju ovale. Paraziti imaju tri razvojna ciklusa i to: spolni ciklus u komarcu i dva nespolna ciklusa u čovjeku.
Spolni ciklus razvoja parazita u komarcu (sporogonija) kada komarac siše krv bolesnika on usiše i spolne oblike: muške mikrogametocite i ženske makrogametocite. U želucu komarca iz mikrogametocita razvijaju se mikrogamete, a iz makrogametocita makrogamete koje se spajaju u zigotu. Zigota u obliku ookineta prolazi kroz zid želuca. pretvara se u oocistu, a ova opet u sporocistu. U sporocisti se za jednu do tri nedjelje razviju mla di paraziti, sporozoiti, koji nakon pucanja sporociste preko krvi i limie dospijevaju u žlijezde slinovice komarca. Konačno, nakon uboda čovjeka dospijevaju u krv gdje se dalje nespolno razmnožavaju izazivajući oboljenje.
Nespolni ciklus razvoja parazita u čovjeku:
a) nespolni ciklus u jetri (primarna tkivna šizogonija). Nakon dospijevanja parazita u krv, oni se tu kratko zadržavaju pa prelaze u jetrene ćelije gdje se preobražavaju u kriptozoite, zatim se dijele i kao merozoiti ulaze ponovo u krv.
b) Nespolni ciklus u eritrocitima.
malaria-lifecycleU krvi jedan dio merozoita propada, a drugi ulaze u eritrocite gdje prolaze kroz fazu trofozoita i šizonta. Sizonti se razmnožavaju u eritrocitima, zatim eritrociti pucaju i oslobođeni merozoiti napadaju nove eritrocite.
c) Ponovni nespolni ciklus u jetri (sekundarna tkivna šizogonija) Jedan dio merozoita kod Pl. vivax i Pl. malariae se vraća u jetru i tu se razmnožava, prolazeći kroz fazu kriptozoita, zatim merozoita. Od jednog dijela merozoita stvaraju se muški i ženski gametociti koji preko uboda komarca dospijevaju u njegov želudac, gdje se dalje spolno razmnožavaju i tako se ciklus obnavlja.

Patogeneza

Klinički simptomi kod malarije su posljedica prodiranja parazita u eritrocite, raspada erotrocita, podražaja termoregulacionog centra raspadnim produktima merozoita, senzibilizacije organizma, anemije i anoksije tkiva koja nastaje uslijed oštećenja endotela kapilara i opstrukcije manjih krvnih sudova infestiranim eritrocitima. Recidivi su posljedica sekundarne tkivne faze razvoja Pl. vivax, Pl. malariae i Pl. ovale.

Klinička slika

Inkubacija kod malarije iznosi najčešće 8 do 20 dana, ali u posebnim okolnostima može trajati i više mjeseci. Tok bolesti se može podijeliti na prodromalni stadij, malarični napad, stadij latencije i recidive.
Prodromalni stadij traje do četiri dana, a karakteriše ga temperatura i opšti simptomi.
Malarični stadij se odlikuje drhtavicom, temperaturom i obilnim znojenjem. Drhtavica traje od 30 do 60 minuta a javlja se nakon prodromalnog stadija ili iz punog zdravlja. Praćena je osjećajem jeze, glavobolje, zujanja u ušima, mučnine i bolova u krstima. Temperatura kože je subnormalna.
Docnije se temperatura naglo penje na 40 do 41 stepen i traje dva do četiri sata. Konačno temperatura naglo pada uz obilno zno
jenje. Opšte stanje bolesnika se popravlja. Dalji tok bolesti zavisi od terapije. U ispravno liječenih bolesnika napadi prestaju, a u neliječenih napadi se ponavljaju, nakon izvjesnog vremena ipak prestaju, ali se javljaju recidivi. Kod tih bolesnika ubrzo se razvije anemija i splenomegalija.
Stadij latencije. Nakon više malaričnih napada nastaje period latencije koji traje od nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci, zavisno od uzročnika, terapije i imuniteta.
Recidivi se karakterišu istim simptomima kao i primarni napadi, samo znatno blaži. Mogu se javiti nakon osam nedjelja, ali i nakon više godina. Rane recidive mogu da izazovu sve vrste plazmodija, a kasne samo Pl. vivax i Pl. malariae.
Hronična malarija
Kod neliječenh bolesnika i čestih reinfekcija, infekcije Pl. vivax i Pl. malariae mogu se održati dugo, po dvadeset i više godina. Ovaj oblik malarije je karakteriziran izrazitom anemijom, kaheksijom, povećanom i tvrdom slezenom koja može dostizati sve do karlice i povećanom jetrom. Boja kože je pepeljasta radi ikterusa i pigmentacije.
Opisana klinička slika i tok bolesti obično se sreće kod malarije tercijane i kvartane, s tom razlikom što se napadi kod malarije tercijane ponavljaju svaki treći, a kod kvartane svaki četvrti dan. Malarija tropika ima nešto drugačiju kliničku sliku i znatno teži tok bolesti. Temperaturna krivulja je često nepravilna, malarični napadi su veoma teški i mogu trajati i po dvadeset časova. Najteži oblik tropske malarije je takozvani perniciozni tip koji se završava letalno. Malarija ovale je relativno benigno oboljenje.
Komplikacije
Najčešće komplikacije kod malarije su anemija koja je posljedica hemolize eritrocita izazvane parazitima, zatim ruptura slezene, malarični hepatitis i nefritis, pobačaj i prerani porođaj.

Dijagnoza

Dijagnoza malarije se postavlja na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike, a dokazuje nalazom parazita u krvnom razmazu, gustoj kapi ili sternalnom punktatu. Plazmodiji se nalaze u toku prvog napada ili recidivu. Pored toga dolazi u obzir i fluorescentno dokazivanje antitijela. U krvnoj sliei se javlja leukopenija sa limfocitozom.
Diferencijalna dijagnoza
U diferencijalnoj dijagnozi, u prvom redu dolaze u obzir bolesti koje su praćene remitentnim i intermitentnim temperaturama i po
većanjem slezene, eventualno i jetre. To su septična stanja, holangitis, pijelitis, lišmenijaza, rikecioze, leptospiroze, bruceloze, zaiim bolesti koje su praćene ikterusom kao hepatorenalni sindrom, hemolitični ikterus, akutni hepatitis i konačno bolesti koje su praćene pomućenim senzorijem kao akutni encefalitis i komatozna stanja razne etiologije.

Terapija

Postoji više vrsta preparata od kinina preko atebrina do novih antimalarika i šema za liječenje malarije. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje slijedeću terapiju: Akutni napad.
Prvi dan 4 tablete hlorokina (1 gr) odjednom i nakon 6 sati još dvije tablete (0,50gr.).
Drugi i treći dan po dvije taMete hlorokina (0,50 gr.) odjednom.
Prevencija recidiva.
Svaki dan uzima se jedna tableta (15 mg) primakvina u trajanju od 14 dana.
Prevencija malarije
U prevenciju malarije dolazi u obzir uništavanje komaraca i njihovih larvi insekticidima, zaštita od uboda komarca mrežama i sredstvima koja odbijaju komarce, liječenje izvora zaraze i hemoprofilaksa.
U hemoprofilaksi se obično upotrebljava hlorokm po 2 tablete (500 mg), ili daraprim (50 mg) nedjeljno.
Liječenje započinje dvije nedjelje prije odlaska u endemske krajeve, nastavlja se za vrijeme cije]og boravka tamo, i još četiri nedjelje nakon povratka. Zaštita nije apsolutno sigurna.