Definicija
Mikoplazma pneumonija je aktuno zarazno oboljenje koje se karakterizira sindromom atipične pneumonije.

Epidemiologija

micoplasma-pneumoniae1Izvor infekcije je oboljeli čovjek. Infekcija se širi kapljičnim putem, tj. inhalacijom. Male lokalne epidemije su uglavnom, lokalizirane u krugu jedne porodice. Bolest pokazuje sve varijacije forme od inaparentne infekcije bez pneumonije do teških kliničkih slika.
Najčešće se javlja u umjerenim klimatskim područjima. Učestalija je u porodicama, internatima, kasarnama, studentskim domovima
i dr. Najviše se otkriva za vrijeme Madnih mjeseci, ali je ima i tokom cijele godine. Ulazno mjesto infekcije je respirat.orni trakt. Zdravstveno osoblje relativno česće oboljeva zbog velike izloženosti infekciji. Imunitet nakon preboljele bolesti izgleda da nije solidan, pošto su opisani slučajevi sa ponovnim oboljenjima.

Etiologija

micoplasma-pneumoniae4Uzročnik je Mycoplasma pneumonije ili Eatonov agens. Spada u grupu mycoplasmacae kojih ima više vrsta kao npr. MVcoplasma mycoides, Mycoplasma agalactia (nađena kod goveda i koza). One su u stvari posebna skupina mikroorganizama sa osobinama i bakterija i virusa. Kod Ijudi je izolirano 7 tipova mikoplazmi (M.homins, M. bucalis, M. pharyngis i dr.), međutim njihov patogeni značaj za Ijude nije sasvim jasan.

Patogeneza i patoiogija

micoplasma-pneumoniae11Patogeneza nije sasvim poznata. Nema specifičnih lezija. Promjene na mukozi gornjih respiratornih putova kao i na plućima su slične promjenama kod virusnih pneumonija. Kod eksperimentalnih životinja mikoplazma se lokaUzira, uglavnom na bronhijalnom epitelu i na njemu se može dokazati 10 nedjelja. Peribronhijalni infiltrati sa mononuMearnim će^ijama su slični kao kod virusnih pneumonija. Opisane su i lezije organa kao meningoencefalitis, akutni splenitis, žarišna nekroza u jetri, miokarditis i drugo.

Klinička slika

micoplasma-pneumoniae2Inkubacija traje 1 do3 sedmice. Početak bolesti je uglavnom, postepen sa diskretnim znacima upale gornjih disajnih puteva, dok su opšti simptomi kao temperatura, g^avobolje, umor, mialgi.je i dr., nešto slabije izraženi. Nakon dva tri dana respiratorni simptomi postaju sve više dominantni. Kašalj se pojačava iz dana u dan, ispočetka je suh, a kasnije produktivan sa mukopurulentnim ispljuvkom, a ponekad i sukrvičavim. Fizikalni znaci na plućima su slabo izraženi, obično se nađe difuzni bronhitis. U težim slučajevima javi se dispneja, cijanoza i palpabitna slezena. Kod mnogih slučajeva simptomi kako opšti, tako i sa strane respiratornog trakta nisu izraženi, pa se tek pneumonija otkrije prilikom radiološkog pregleda. Bolest traje 2 do 4 nedjelje. Neke bolesti kao StevensJohnsonov sindrom, meningoencefalitisi, arteritis i otetisi se dovode u vezu sa mikoplasmom.

Komplikacije

a) ponekad je zapažena hemolitička anemija
b) otitisi,
c) sinusitis,
d) stomatitis,
e) perikarditis,
f) miokarditis i
g)polineuritis.
Smrtni ishod je zapažen u 0,1% od oboljelih i nastaje uslijed toksemije.

Dijagnoza

Na osnovu kliničke slike i radiograma može se postaviti samo dijagnoza atipične pneumonije. Uzročnik se može izolirati iz ždrijela i iz ispljuvka. Serološke reakcije među kojima reakcija vezivanja komplemenata kojom se dokazuje prisutnost specifičnih antitijela ima veliki značaj, ali samo uz četvorostruki porast titra. Najbrže se dijagnoza postavlja imunofluorescencijom. Nespecifične reakcije su hladna aglutinacija i aglutinacija streptokoka MG. Ove pretrage daju pozitivne rezultate samo u 50% slučajeva. Sve pretrage se moraju vršiti u akutnoj i rekonvalescentnoj fazi bolesti, a porast titra ima dijagnostički značaj.

Terapija

Najuspješnija terapija je sa tetraciklinima i očituje se u brzoj regresiji opštih i plućnih simptoma.
Zaštita
Dolazi u obzir izolacija. Sada je u upotrebi atenuirana vakcina koja još nije našla širu primjenu.