(Common Cold, Rhinitis acuta, obična prehlada, nazeb)
Definicija
prehladaPrehlada je virusna infekcija sluznica nosa i farinksa izazvana pikorna virusima ili tačnije rinovirusima. Po svojoj učestalosti to je najvjerovatnije, najčešća infektivna bolest Ijudi. Opšta karakteristika prehlade je katar nosne sluznice, bez izraženih opštih simptoma.

Epidemiologija

Prenosi se kapljičnim putem.

Etiologija

Uzročnici pripadaju grupi pikorna virusa, skupa sa entero virusima. Imaju poseban naziv rinovirusi i veličine su do 30 milimikrona. Po svojoj veličini spadaju u najmanje viruse. Do sada je poznato oko 80 seroloških tipova.

Patogeneza

Uzročnik ulazi u organizam kroz disajne puteve, tj. nosnu
šupljinu i dolazi na sluznice nosa i farinksa. Na sluznici nosa i nazofarinksa virus se lokalizira i tu ostaje. Sluznica nosa postaje
natečena i hiperemična. Izražena je prekomjerna sekrecija i to serozna i mukozna, a ponekad čak i profuzna. Kasnije usljed nastupa sekundarske bakterijske infekcije sekrecija postaje mukopuruletna. Vrlo često mogu biti zahvaćeni paranazalni sinusi. Upala zahvata skoro redovno i nazofarinks, a vrlo rijetko larinks i traheju.
S obzirom da prehlada nije smrtonosna bolest, to su poznate samo histološke promjene na osnovu biopsije sluznice. Patohistološki postoji submukozni edem, te ćelijska infitracija, najprije mononuklearima. a kasnije polinukleahma. Tek 5og dana nastupa opadanje površinskih epitelnih ćelija. Regeneracija počinje vrlo brzo, te se 10tog dana formiraju stubičaste ćelije. Bakterijski superinfekt može mijenjati sliku bolesti.

Klinička slika

common_coldPrehlada je veoma blaga bolest. Prvi simptomi su zapušen nos, laka glavobolja i kihanje. Tonzile su lako upaljene. Bolesnik osjeća hladnoću. Sekrecija se brzo povećava. Nosni sekret je ispočetka mukoidan, a kasnije mukopurulentan, a nos je natečen usljed edema sluznice i obilne guste sekrecije. Već drugog ili trećeg dana simptomi se smiruju, tako da je bolest završena trećeg ili četvrtog dana od početka bolesti. Inače, kod nazeba postoji malaksalost, glavobolja, jeza, te bolesnik mora ležati. Ponekad se javi blagi bronhitis, pošto se infekcija propagira u niže dijelove respiratornog sistema i herpes nasalis i labialis.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kijavice (nazalnih siptoma) bez izrazitih opštih tegoba. Postoje brojne varijante ovog sindroma počev od običnog rinitisa do kombinacije sa faringitisom i bronhitisom. Laboratorijski dolazi u obzir izolacija virusa. Ispirak iz nosa i ždrijela treba uzeti najkasnije do 4og dana od početka bolesti. On se odmah inokuliše na ćelije humanog embriona. Virus se može, takođe, identifikovati neutralizacionim testom sa specifičnim imunim serumom. Ostale serološke pretrage nisu do sada našle širu primjenu.
Diferencijalna dijagnoza
1) Dolazi u obzir infektivna mononukleoza kod koje se obično javlja angina, poliadenopatija, splenomegalija i eventualno egzantem.
2) Akutne streptokokne infekcije nazofarinksa.
3) Iniluenca i parainfluenca. Kod prve su naročito izraženi opšti simptomi.
4) Rinitis izazvan drugim virusima.
5) Kataralni stadijum morbila,
6) Prodromalni stadijum kod nekih virusnih infekcija (Polio, Rubeola, Varicella i dr.).
7) Početni stadijum virusnih i bakterijskih pneumonija (ponekad).
8) Na početku kod nekih rikeciJskih oboljenja (Ty €Xanthematicus, Qgroznica, M. Brill), može se javiti i katar sluznice nosa.

Komplikacije

Komplikacije su vrlo rijetke, ali sam nazeb (prehlada) može omogućiti propagaciju i nastanak sinusitisa i bronhitisa.

Terapija

Do sada nije poznat lijek koji efikasno može spriječiti razmnožavanje rinovirusa kod čovjeka. Ostaje simptomatska terapija od koje je najbolje primjeniti vazokonstriktorne kapi (0,25% efedrin, benzendrin). Od ostalih medikamenata daju se antipiretici i analgetici. Antibiotici se ne preporučuju, sa izuzetkom kod onih slučajeva gdje je došlo do sekundarne iniekcije.
Profilaksa
U doba kada ima najviše nazeba najbolje je izbjegavati velike skupove. Pokušaji sa vakcinom protiv rinovirusa su se pokazali, uglavnoni neefikasni.