Gastritis predstavlja upalno oboljenje sluznice zeluca.

Dokaz postojanja gastritisa moguć je iskljucivo histološki,nakon biopsije,dok endoskopski nalaz moze samo upucivati na gastritis ,a sam po sebi je nedovoljan za postavljanje dijagnoze. Topografske osobine gastritisa mogle su se uočiti tek nakon uvodenja ciljane biopsije u toku gastroskopije.

Podjela gastritisa

Zahvaljujući primjeni višestrukim seriskim stepeničastih diopsija duz stijenke zelucu moglo se potvrditi da postoje dva osnovna tipa gastritisa:

 • Fandični gastritis, corpus gastritis ili gastritis A koji je lokalizovan na mukozi korpusa sa ili bez intestinalne metaplazije ili tip I.
 • Gastritis tipa II ili antrum gastritis sa pilorokardijalnom ekspanziom duz male krivine.

Na osnovu duzine trajanja i toka bolesti ,zatim diagnostickih metoda,najlakša podjela gastritisa je na :

 • Akutni gastritis
 • Hronični gastritis

Imamo i endoskopsku podjelu gastritisa ( sidney ) :

 • Eruthematosni eksudativni gastritis
 • Endoskopski ravni erozivni gastritis
 • Endoskopski gastritis sa atrofiom
 • Endoskopski hemoragični gastritis
 • Endoskopski uzdignuti erozivni gastritis
 • Endoskopski enterogastrični refluks – gastritis
 • Endoskopski rugalni hiperplastični gastritis

AKUTNI GASTRITIS

Etiologija i patogeneza

Etiologija i patogeneza je česta pojava,čiji je najčešći uzročnik helicobacter pylori. Infekcija ovom bakterijom moze biti udruzena sa unošenjem alkohola, pretjeranom količinom hrane, hranom unijeti alergeni, razni lijekovi (salicilati,butazolidin, sulfonamidi, digitalis, antibiotici dr.)

Uzrok mogu biti i endogeni činioci, kao što su infekcije hematogenim putem ( crijevni tifus, difterija, grip, šarlah ) i intoksikacije ( uremija i dr. )

Klinička slika

Akutni gastritis naglo počinje i traje nekoliko dana. Pojavljuju se simptomi: gađenje, povraćanje, abdominalni bol koji moze trajati nekoliko dana, apetit je slab i postoji odvratnost prema hrani. Objektivnim pregledom nalazimo suh i oblozen jezik, bol na pritisak u epigastrimu i FOETER EX ORE. Usljed povraćanja moze doći do kratkotrajne dehidratacije i gubljenja elektrolita. Gastritis izazvan korozivnim sredstvima ( esencija i NaOH – kamena soda ) stvara teške komplikacije – parigastritis i difuzni peritonitis. Ako je unijeta manja količina korozivnog sredstva i bolesnik prezivi intoksikaciju, sluznica zeluca ostaće oštećena i nastaje hronični gastritis.

Diferencijalna dijagnoza

Pri postavljanju dijagnoze uvijek treba isključiti mogućnost akutnog apendicitisa , holecistitis i nefrolitijazu.

Dijagnoza

Se postavlja izolaciom uzročnika tj.helicobacter pylori. Patološke promjene u zelucu utvrduju se gastroskopijom, dok fizikalni nalaz nema neki znacaj.Mogu se koristiti neke biohemijske i dr.metode.

Terapija

Antibiotska terapija protiv helicobacter pylori. Zatim u terapiji moze posluziti lavaza zeluca mlakom vodompreko nazo – gastrične sonde, zatim se daje kamilica u toku jednog do tri dana radi suzbijanja gadenja i da bi se povratio apetit. Nakon smirivanja tegoba prelazi se na lakšu hranu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.