Kronova bolest
Kronova bolest

Definicija:

Crohnova bolest je hronična upala koja je najčešće lokalizirana u terminalnom ileumu ali se može proširiti proksimalno i distalno i zahvatiti veći dio kolona i ileuma.

Etiopatologija:

Ova bolest je u djece rijetka, a češća je u adolescenata i odraslih. Hronični upalni infiltrati prožmu sve zidove crijeva, a naročito submukozu gdje se nađu opsežni granulomi. Mikroskopski liče na tuberkulozu, ali ne kazeificiraju i ne sadrže TBC bacile. U podmakloj fazi bolesti oboljelo crijevo je suženo, zadebljalo i kruto, sluznice egzulcerirana, a pojedine vijuge su međusobno spojene atrezijama i fistulama. Tok bolesti može biti akutan, iako rijetko kada difeencijalno dijagnostički dolazi u obzir akutni apendicitis, u većeg broja bolesnika tok bolesti je postepen sa opštim simptomima kao što su anoreksija, subfebrilne temperature i opšta slabost. Kasnije se počnu javljati gastrointestinalni simptomi.

Klinička slika:

Abdominalna bol je glavni simptom. Lokalizirana je paraumbilikalno ili u desnoj ilijačnoj jami, intermitentna je i u obliku kolika različitog intenziteta. Recidivi proliva su drugi glavni simptom. Sadržaj i broj stolica varira, ponekad su stolice samo mekanije i kašastije, a ponekad sadrže krv, sluz i gnoj. Epizode proliva mogu se izmjenjivati sa opstipacijom, a ponekad se može javiti i inkontinencija.

Bolna osjetljivost abdomena je glavni fizikalni nalaz. Ponekad se mogu naći bolne tvorbe u desnom donjem trbuhu. Laboratorijski nalazi ubrzana SE. leukocitoza, anemija, hipoproteinemija nemaju osobit Značaj obzirom da su nespecifičan nalaz, RTG nalaz: u početku bolesti može se uz pomoć kontrasta vidjeti iritabilno i spastički promijenjeno crijevo. Kasnije se nađu ulceracije i suženje lumena. U poodmakloj fazi bolesti crijevo je najčešće (terminalni ileum) sužen poput rigidne cijevi “znak užeta”.

Diferencijalna dijagnoza:

U obzir dolaze TBC crijeva, limfosarkom, histoplazmoza, a u akutnoj fazi apendicitis (koji se obično ne može isključiti bez laparotomije).

Liječenje:

Nema specifične terapije. Cilj terapije je da se što duže održi kondicija pacijenta, da se spriječe malnutricija i anemija odgovarajućim režimom ishrane (kašasti, češći, a manji obroci visokokalorične hrane). Od lijekova primjenjuju se Sulfasalazin, kortikosteroidi, Imuran, po potrebi antibiotika, a u slučaju komplikacija (opstrukcija crijeva, perforacija, fistule) vrši se hirurški tretman. Prognoza: bolest je hronična i progresivna uz velike individualne varijacije.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.