HRONIČNI GASTRITIS

Etiologija i patogeneza

gastritis-1

Hronični gastritis je upalno oboljenje sluznice zeluca.Izazivači su mnogobrojni, a patogeneza je nejasna.Najčešći uzročnik je helicobacter pylori.

Hronični gastritis moze biti direktni nastavak akutnog gastritisa, ali ga mogu izazvati i drugi faktori kao što je dugotrajna upotreba jako začinjenih, toplih ili hladnih jela, zestokih pića, kahve, gutanje sekreta iz gnojnih zarišta gornjih partija, a takode uzrok moze biti i pušenje.Uzrik mogu biti i nutritivni alergeni i duza upotreba odredenih lijekova.

Danas postoji sve više dokaza da u nastanku hroničnog gastritisa imaju ulogu nasledni faktori kao i imuni procesi.

O imunom karakteru govori nalaz antitjela u krvi protiv parijetalnih stanica ,unutarnjeg faktora i autoantitjela u zeludačnom soku protiv stanica sluznice zeluca, te što se javlja kod oboljenja koja su imunog porijekla.

Upalni proces moze biti difuzan ili lokalizovan na pojedine dijelove zeluca ( antrum,korpus ) ili ograničen na manju zonu – zonalni gastritis.

Prema patološkom nalazu Hronični gastritis se moze podijeliti u četiri vrste:

 • Hronični superficijalni gastritis
 • Hronični gastritis sa parcijalnom atrofiom
 • Hronični atrofični gastritis
 • Atrfija zeluca ili gastrična amilija

Radi jednostavnijeg pristupa hroničnom gastritisu ovo oboljenje se danas dijeli :

 • Erozivno – hemoragični gastritis
 • Neerozivni hronični specifični gastritis
 • Neerozivni hronični nespecifični gastritis

Erozivno – hemoragični gastritis :

Pacijenti sa ovom vrstom vrstom gastritisa mogu biti asimptomatski i mogu biti praćeni dispnejom ili krvarenjem iz gornjeg GIT-a,što se diagnosticira endoskopijom koja pokazuje subepitelinske hemoragije i erozije.Uzroci su obično alkohol, nesteroidni antireumatici i fiziološki stres koji je nastao zbog neke teške akutne bolesti ili operacije ( stress – gastritis ). Faktori rizika za nastanak ovog oboljenja mogu biti trauma, opekotine, hipotenzija, oštećenja C/NS-a,koagulopatija, sepsa, mehanička ventilacija renalna ili jetrena insuficijencija,kao i kombinovana multiorganska insuficijencija.Krvavljenja se javljaju kod manje od 6 % pacienata

Neerozivni nespecifični gastritis:

Teško se moze diagnosticirati samo endoskopskim metodama, pa se koristi kombinacija biopsije i endoskopskog nalaza.

Klinička slika:

U hroničnom gastritisu simptomi su neznatni i nekarak teristični čak i u tezim oblicima. Bolesnici se obično zale na TUP, difuzan epigastrični bol koji se pojačava nakon jela, naročito nakon obilnog obroka, zbog širenja zapaljenjem izmjenjenog zeludačnog zida.Javlja se gadenje , nadimanje, punoća i to naročito posle jela.Apetit je promjenjiv, nekad postoji osjećaj gladi i bolesnik podnosi svaku hranu, pa zatim dolazi do promjena u apetitu gdje ga privlači npr.začinjena ili slana hrana i td. Javlja se gorušica i podrigivanje,crijeva se prazne nepravilno, javlja se proliv ili zatvor.Lica bolesnika posle jela su uzarena. Moze se javiti krvarenje. Jezik je oblozen i na udarnu palpaciju javlja se « bućkanje « u abdomenu.

Dijagnoza :

Dijagnoza se postavlja u prvom redu izolaciom helicobacter pyloari. Najsigurni je endoskopski pregled,kao i biopsija sluznice zeluca gdje gledamo očuvanost lamine, prodor limfocita iz površnih u dublje slojeve, intenzitet redukcije zlijezdanih formacija. Po nekim autorima vazan je KAYOV test ( max.histaminski test )jer se njim provjerava sekrelisko stanje svih parietalnih stanica.

 • Radi se biohemiska diagnostika BAO i MAO koja omogućuje razliku atrofije zeluca od drugih oblikahroničnoh gastritisa.
 • Imunološki se mogu naći antitjela protiv parietalnih stanica.

Terapija :

 • Preporučuje se umjerena fizička aktivnost,dobro kuhano meso,meko kuhana jaja,svjez sir,pasirano povrće i voće.Treba imati u vidu individualnu podnošljivost hrane.
 • Najvaznije je kako bolesnik jede,a ne šta jede.
 • Pored raznovrsnosti , obroci treba da su maleni i češći.Iz hrane treba izbaciti začine, kahvu, čaj i alkohol.Normalno pored svega treba uključiti terapiju protiv helicobacter pylori koja je najvaznija.Liječenje je dugo i uporno.
 • Potrebna je povremena gastroskopija.

Autoimuni gastritis

Pored ova predhodna dva gastritisa veoma je vazno spomenuti i autoimuni gastritis.

Perniciozna anemija je jedan autoimuni gestritis koji zahvata fundus i korpus zeluca iz čega proizilazi ahlorhidria i malapsorpcija B-12 vitamina.Antitijela Parijetalnih stanica protiv H+K+-ATP-aze nadena su kod više od 90 % zahvaćenih pacijenata.Histološko ispitivanje fundičkih zlijezda pokazuje atrofiju , intestinalnu metaplaziju i minimalne znake upale. Rizik za adenokarcinom , iako osjetno povećan ,jeste u principu previše naglašen.Achlorhidria vodi do objašnjive hipergastrinemije (serumski gastrin veći od

1.000 pg/mlit.),zbog gubitka inhibicije zelučanih stanica.

Hiprplazija ECL stanica je uobičajena i pripisuje se hipergastrinemiji .

Do 5 % zahvaćenih pacijenata moze razviti male ( ispod 1 cm. ) multicentrične zelučane karcinoidne tumore.Većina ovih tumora su benigni, dok mali procenat specijalno većih od 2 cm.mogu metastazirati.Regresija ovih malih tumora je zapazena nakon antrektomije sa nastankom hiperga strinemije.Endoskopija sa biopsijom je opravdana u pacijenata sa pernicioznom anemijom u vrijeme inicijalnog dijagnosticiranja uz praćenje pacijenata sa displastičnim promjenama u zelucu ili nadenim malim karcinoidnim tumorima.