Virusni miokarditis
Virusni miokarditis

Definicija:

Miokarditis je zapaljenski proces koji je lokalizovan u zidu miokarda i može biti uzrokovan svim infektivnim agensima. Javlja se u svim dobnim grupama, u oba spola, nesto češće kod mlađih muškaraca.

Etiopatogeneza:

Miokarditis mogu uzrokovati virusi, rikecije, bakterije, gljivice i paraziti. Najčešći uzročnici su virusi i to Coxsackie A i B, Echovirus, Influenza, Poliovirus, Cytomegalovirus, HIV. Zatim rikecije R.Burnetti, R.Rickettsii, bakterije Coryinebacterium diphtheriae, Meningococcus, Borrelia burgdorferi, gljivice Aspergillosis, Actinomycosis, Candidiasis i paraziti Toxoplasmosis, Trichinosis, Cysticerosis i dr.

Klinička slika:

Zavisi od stepena anatomskog oštećenja miokarda. Najčešće postoje simptomi respiratorne infekcije koji su prethodili srčanoj simptomatologiji: malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima, kolapsna stanja i gubitak svjesti. Kliničkim pregledom može se naći cijanoza perifernog tipa (modre usne, vrh nosa, jagodice lica, uši, vrhovi prstiju), ubrzan rad srca, poremećaji srčanog ritma, oslabljeni tonovi, snižen krvni pritisak. Navedeni simptomi i znaci mogu biti prisutni u manjem ili većem broju, što zavisi od težine miokarditisa i stepena hemodinamskih poremećaja, ali treba istaći da su oni nespecifični i da se zbog toga miokarditis i naziva “bolest sa 10 lica”.

Dijagnoza:

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i dopunskih analiza. Neophodno je uraditi elektrokardiogram; laboratorijske analize – koje pokazuju ubrzanu sedimentaciju, povećan broj leukocita (bijelih krvnih zrnaca), pozitivan c-reaktivni protein; serološke testove; izolaciju i identifikacija uzročnika. Zatim su potrebni rentgenski pregled pluća i srca, ehokardiografski pregled (ultrazvuk), dopler. U nejasnim slučajevima endomiokardna biopsija može pružiti histološki dokaz miokarditisa.

Liječenje:

Bolesnici sa potvrđenim miokarditisom treba da budu hospitalizovani. Liječenje je uglavnom simptomatsko i usmjereno prema osnovnim manifestacijama bolesti, a takođe zavisi i od vrste uzročnika. Restrikcija fizičke aktivnosti smanjuje srčani rad i miokardno oštećenje a pospješuje ozdravljenje. Kompleksne i simptomatske aritmije treba liječiti antiaritmicima-β blokatorima, a u slučaju insuficijencije daju se i kardiotonici, ACE inhibitori i diuretici.

Tok i prognoza bolesti:

Većina bolesnika (80 – 90%) sa akutnim virusnim miokarditisom oporavlja se potpuno i bez poslijedica. Mali procenat bolesnika dobija hronični tok u čijoj kliničkoj slici dominiraju različiti poremećaji srčanog ritma i različiti stepeni insuficijencije srca. Nekada, akutni virusni miokarditis može da završi letalno uslijed kardiogenog šoka, tromboembolijskih komplikacija ili malignih poremećaja ritma.