Ulcerozni kolitis je hronična upala debelog crijeva (kolona i rektuma koja se ponekad širi i na terminalni ileum). Iako je debelo crijevo primarno mjesto lezija ulcerozni kolitis je po svojoj prirodi opšte ili sistemno oboljenje često vezano sa artritisom, uveitisom, venskim trombozama, bolešću jetre, kožnim promjenama. Postoji veza i sa Crohnovom bolešću.

Učestalost

To je bolest mladih odraslih osoba i adolescenata, ali se mora javiti i kod djece svih uzrasta uključujući i dojenčad. Žene oboljevaju češće od muškaraca 2,5:1.

Etiologija

nije poznata. Postoje mnoge teorije (infektivna, imunoalergijska, psihogena genetska) ali nijedna ne zadovoljava potpuno.

Patologija

Pancolitis se nađe u 62%, a u 10-20% ovih bolesnika zahvaćen je terminalni ileum. Lijevi kolon u 22%, a proctosigmoiditis se nađe u 15% slučajeva. Promjene su difuzne, ograničene na mukozu u submukozu, a samo u teškim slučajevima zahvataju sve slojeve.

Makroskopski u najranijem stadijumu sluznica je edematozna, hiperemična, vulnerabilna. Po tom se jave tačkasta krvarenja sluznice koja apscediraju, deskvamacijom epitela sluznice apscesi se prazne, nastaju ulceracije. Preostali otoci hiperemične, edematozne sluznice su izdignuti iznad ulcera i daju sliku pseudopolipoze. Ako bolest traje duže početno edematozno zadebljanje zida kolona zamjenjuje laka do umjerena fibroza. Histološki rubovi i dno ulceracija pokazuju intenzivnu, nespecifičnu upalnu promjenu. U dnu ulceracija se nađe akutni vaskultis Epitel rubova ulkusa i pseudopolipoza pokazuju metaplaziju i displaziju žlijezda što su vjerovatno mjesta maligne alteracije.

Klinička slika

Učestale krvavo sluzave stolice su glavni simptom. Abdominalna bol – kolike i tenezmi su tipični simptomi. Bljedoća, mršavost, opšta slabost, temperatura i anoreksija koje se razvijaju kao posljedica hronične upale često dominiraju kliničkom slikom. U neliječenim slučajevima rast i razvoj djeteta je usporen, a sekundarne spolne osobine se javljaju sa zakašnjenjem.

Po svom kliničkom toku javljaju se tri oblika:

  1. fulminantni,
  2. kontinuirani,
  3. rekurentni UC koji je najčešći sa periodima egzarcebacija i remisija.

Laboratorijski nalazi

u krvi se nađe anemija, leukocitoza, hipoproteinemija (zbog stalnog gubitka krvi), koprolkulture na patogene crijevne bakterije su negativne kao i parazitološki pregled stolice. Irigografija u ranoj fazi može biti normalna, a kasnije se mogu vidjeti ulkusi i pseudopolipi. U uznapredovaloj fazi kolon može izgledati kao “olovna cijev” jer je služen, skraćen i bez haustracija.

Diferencijalna dijagnoza

amebijaza, druge parazitoze, salmoneloze, šigeloze, iritabilni kolon, kolitisi druge etiologije, granulomatozni kolitisi i bolesti kolagena.

Terapija

Dijeta (u akutnoj fazi UC uskratiti celulozu, svježe voće i povrće). Etiološke terapije: nema, koriste se Sulfasalazin do 10 godna 1,5-3 gr/dan u 3-4 doze, iznad 10 godna 3-6 gr/dan. Kortikosteroidi peroralno, parenteralno ili u obliku klizmi, Imunosupresivi: 6 merkatopurin u dozi 1-1,5 mg/kg/dan. Metronidazol 10-15 mg/kg/dan 3-4 puta.

Komplikacije

perforacija, akutna dilatacija kolona, krvarenje, pseudopolipoza, prolaps rektuma, anorektalne strikture te karcinom rektuma.

Prognoza

je neizvjesna. Izvjestan proceant od 30-40% reaguje dobro na konzervativnu terapiju i provodi normalan život osim u fazama egzarcebacije. Drugi dio bolesnika 25-40% mora se podvrći operaciji zbog slabog reagovanja na konzervativno liječenje. Treća skupina ima najlošiju prognozu i ti pacijenti umiru od maligne alteracije.