ANCYLOSTOMA DUODENALE
ANCYLOSTOMA DUODENALE

Ancylostoma duodenale (rudarska glista) je nematoda (valjkasti crv). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita. Ženke Ancylostomae duodenale dostižu 10-13 mm, u mužjaci 8-11mm.

Put prenošenja

Čovjek se inficira hodajući bos po zemljištu endemskog područja. Jajašca se izbacuju izmetom i posle 1-2 dana se izliježu larve koje rastu i preživljavaju u fecesu ili zemlji, posle 5-10 dana postaju infektivne. U ovom stadijumu mogu da prežive 3-4 nedelje u povoljnim uslovima. U kontaktu sa čovjekom, penetriraju kroz kožu putem vena odlaze do srca, zatim do pluća. Ulaze u plućne alveole, ascedentno odlaze do bronhijalnog stabla, farinksa i bivaju progutane i tako dospjevaju do tankog crijeva gdje sazrijevaju u odrasle jedinke.

Patološki (medicinski) značaj

Ankilostomijaza je oboljenje koje izaziva nematoda Ancylostoma duodenale, najčešće se javlja u tropskim i subtropskim područjima.

Najčešće infekcija prolazi asimptomatski. Nekada se na mestu ulaska parazita kroz kožu, mogu javiti vezikule i pustule, koje su praćene svrabom. Zbog prisustva nematoda u tankom crijevu, nastaju krvarenja iz digestivnog trakta koje dovode do teške anemije, bol u abdomenu, proliv, gubitak apetita i smanjenje tjelesne težine. U toku migracije kroz pluća nastaju sitne hemoragije praćene kašljem s promuklošću, a u slučaju masivnih invazija dolazi i do pneumonije. Veoma rijetko može nastati traheitis i kašalj.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalaza uzročnika u stolici.

Liječenje

Primjenjuju se antihelmintni lijekovi: albendazol, levamizol, mebendazol, alcopar ili pirantel pamoat. U endemskim područjima je preporučeno preventivno ordiniranje terapije jednom ili dva puta godišnje.

ANCYLOSTOMA DUODENALE 2
ANCYLOSTOMA DUODENALE 2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.