ASCARIS LUMBRICOIDES
ASCARIS LUMBRICOIDES

Ascaris lumbricoides (velika dječija glista) je čest parazit djece i odraslih, živi u tankom crijevu, a njegove larve u toku migracije borave u jetri i plućima. Ascaris lumbricoides je najveća nematoda čovjekovog digestivnog trakta. Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Tijelo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita. Mužjak Ascaris lumbricoides-a je veličine oko 17 cm, a ženka od 25 do 30 cm. Ženka polaže nesegmentovana jaja koja se segmentiraju u spoljašnjoj sredini. Ukoliko su jaja oplođena, ona su veličine 60×45 μ i imaju 3 opne. U spoljašnjoj sredini jaja moraju da pretrpe segmentaciju da bi postala infektivna za čovjeka. Otporna su na hladnoću, antiseptička sredstva i razblažene kiseline. Temperatura od 65oC ubija ih za nekoliko minuta, a sunčana svjetlost za 24 sata. Da bi se u jajašcu mogao zametak dalje razvijati, potrebni su povoljni uslovi, obično u vlažnoj i toploj zemlji.

Put prenošenja

Infekcija nastaje pri konzumiranju hrane ili pića zagađenog malim okruglim jajašcima. Iz jajašca u dvanaestopalačnom crijevu izlaze larve koje se probijaju kroz zid tankog crijeva i putuju krvotokom do srca i pluća. Penju se bronhijalnim stablom do ždrijela gdje se ponovo progutaju i vraćaju u tanko crijevo. Tu se tek razvijaju u odrasle crve. Razvojni ciklus je završen za oko 2 mjeseca. Odrasli crvi žive u crijevu gdje legu jajašca koja se izlučuju stolicom. Odrasli crvi mogu živjeti 6-12 mjeseci.

Patološki (medicinski) značaj

Askarioza je infekcija koju izaziva Ascaris lumbricoides, koja u početku uzrokuje plućne, a zatim i  crijevne smetnje.
Prolaskom kroz pluća larve mogu izazvati simptome “verminozne pneumonije”, tzv. Löfflerov sindrom (eozinofilna pneumonija). Odrasli crvi uzrokuju obično gastrointestinalne smetnje. Ali, ne mora biti prisutan ni jedan simptom od najčešćih ovde navedenih: crvi u stolici, povraćanje crva,  izlazak odraslog crva kroz usta ili nos, malo povišena tjelesna temperatura ili blaga groznica, kašalj, krvavi ispljuvak, sviranje u grudima, nedostatak vazduha, kožni osip, povraćanje, bol u trbuhu. Čak i umjerene infekcije kod djece uzrokuju pothranjenost ili malnutriciju. Djeca imaju slabi apetit, ali nije poznato zašto do toga dolazi.

Teške infekcije, osobito kod djece, uzrokuju grčeve u trbuhu. Veći broj upletenih crva mogu dovesti do opstrukcije (začepljenja crijeva).

Ponekad se crvi mogu kretati i u drugim smjerovima, tzv. aberantno kretanje odraslih crva, i napraviti opstrukciju i izazvati slijedeće simptome: upalu žučnih puteva, upalu žučne kese, apsces jetre, upalu pankreasa, slijepog crijeva.
Ovo je najčešća crijevna infekcija uzrokovana crvima. Najviše je ima u tropskim i suptropskim područjima. Pretpostavlja se da je na svijetu zaraženo oko milijardu ljudi. Najčešće je nalazimo na područjima gdje je loša lična higijena i loši sanitarni uslovi. Infekcija je moguća u svim uzrastima, ali djeca češće oboljevaju tj. imaju više kliničkih simptoma bolesti.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja nalazom karakterističnih jajašaca u stolici. Ponekad se odrasli crvi izbace stolicom ili povraćanjem, a larve se mogu naći u ispljuvku.
Povećan broj eozinofila u krvi (eozinofilija) značajna je u vrijeme kada larve prolaze kroz pluća, a kasnije se nalaz gubi.

Liječenje

Sve infekcije treba liječiti. Najvažnije je eliminisati crve lijekovima, tzv. antihelminticima. Lijekovi izbora su mebendazol i albendazol.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.