TRYPANOSOMA CRURI
TRYPANOSOMA CRURI

Protozoa Trypanosoma cruzi, uzrokuje Chagas-ovu bolest.

Chagasova bolest ili američka tripanosomijaza je tropska parazitarna bolest koji uzrokuje praživotinjom bičaš Trypanosoma cruzi. Bolest je dobila naziv po brazilskom liječniku Carlosu Chagasu koji ju je prvi opisao 1909.g.

Područje endemske Chagasove bolesti.

Chagasova bolest se javlja u Amerikama, uglavnom u siromašnim ruralnim područjima Meksika, Središnje Amerike i Južne Amerike.

Prijenos

Bolest se prenosi vektorima, kukcima iz porodice Reduviidae (rod Triatoma) koji sišu krv. Zajedno sa krvi domaćina tripanosoma ulazi u probavni sustav kukca gdje se razvija. Praživotinja se nalazi u fecesu u kukca koji kad siše krv defecira u blizini mjesta uboda. Domaćin utrljavanjem mjesta uboda omogućuju tripanosomama da uđu u domaćina. Unutar domaćina tripanosoma ulazi u stanice gdje se dalje razvija i sazrijeva. Na kraju svog ciklusa izlazi u krvotok, gdje prazita ponovno može zajedno sa krvlju posisati kukac u svoj probavni sustav.

Bolest se može širiti i presađivanjem organa ili transfuzijom krvi, konzumiranjem zaraženih prehrambenih namirnica ili sa majke na fetus.

Simptomi

Kod ljudi bolest se manifestira u dvije faze. Akutna faza nastupa ubrzo nakon zaraze, traje nekoliko tjedana ili mjeseci i kronične faze čijie se simptomi mogu pojaviti godinama nakon zaraze.

Simptomi akutne faze najčešće su blagi ili nisu uopće izraženi, tako da ova faze obično prolazi neprepoznata. Simptomi su obično nespecifični, a mogu se javiti: vrućica, umor, glavobolja, osip, gubitak apetita, proljev, povraćanje. U fizikalnom pregledu može se nači hepatomegalija i splenomegalija, povećanje limfnih čvorova, oteklina na mjestu ulaska parazita. Ako dođe da javljanja simptoma oni obično spontano nestanu u 3-8 tjedna kod 90% zaraženih, ali infekcija ako se ne liječi i može dalje postojati. Rijetko se u akutnoj fazi mogu javiti miokarditis ili meningoencefalitis (npr. kod doječadi). U otprilike 10% slučajeva simtpomi se ne izgube potpuno i bolest prijeđe u takozvanu kroničnu latentnu ili nedeterminiranu asimtpomatsku fazu.

Nekoliko godina ili čak desetljeća nakon inicijalne infekcije oko 30% zaraženih (prema procjenama) ima zdravstvene tegobe vezane uz bolest. U simptomatskoj kroničnoj fazi bolest zahvaća živčani sustav, probavni sustav i srce, te se može dovesti do nastanka kardiomiopatija, megakolona, megaezofagusa

Dijagnoza

Dijagnoza se može postaviti otkrivnjem uzročnika u biološkom materijalu (npr. gusta kap krvi) izravnom vizualizacijom mikroskopom ili imunološkim metodama (npr ELISA).

Liječenje

U liječenju se koriste antiparazitarni lijekovi i simptomatsko liječenje. U liječnju se koriste benznidazol i nifurtimox (nitrofuran).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.